Ryssland Ukraina 1

Kyrylo Budanov skakar hand med president Zelenskyj. Foto: President of Ukraine (CC BY 4.0)/Telegram

Inrikes

Ukraina erkänner mord på journalister: ”Propagandister”

Publicerad 5/18/2023
Annons

Chefen för Ukrainas militära underättelsetjänst erkänner nu att landet ligger bakom flera mord på ryska journalister. Morden rättfärdigas med att journalisterna är ”Kremls propagandister” som påstås bidra till att trappa upp konflikten.

I augusti förra året mördades journalisten Daria Dugina, 29, när en bomb detonerade under hennes bil i Moskva. Dugina var dotter till den politiske analytikern, filosofen och strategen Aleksander Dugin – som enligt vissa ska ha ett inflytande på Rysslands president Vladimir Putin.

LÄS MER: Ryssland: Ukrainas säkerhetstjänst bakom mord på rysk journalist

Aleksander Dugin fångas på bild vid bilbomben. Foto: Telegram

I april i år mördades krigsbloggaren Vladen Tatarskij, 40, när en bomb detonerade i samband med att han föreläste på ett kafé i Sankt Petersburg. Ytterligare ett trettiotal skadades i explosionen.

LÄS MER: Ukrainarysk militärbloggare dödad i Sankt Petersburg-bomb

Bombdådet i kaféet. Foto: Telegram

Erkänner mord

Kyrylo Budanov, chef för Ukrainas militära underättelsetjänst, medverkade nyligen i en intervju där han fick frågan om Ukraina ligger bakom morden på flera ryska propagandister.

Budanov uppmärksammade att Ukraina, som sedan juni förra året är kandidatland till EU, har dödat flera journalister och rättfärdigade morden med att dessa personer bidrog till att trappa upp konflikten mellan länderna. Det rapporterar brittiska The Times.

– Vi har framgångsrikt riktat in oss på en hel del människor. Det har varit väl omtalade fall som alla känner till, tack vare mediabevakningen, säger Kyrylo Budanov rörande morden.

I The Times artikel nämns både Daria Dugina och Vladen Tatarskij. Offren var tydliga med sitt stöd till Rysslands invasion och båda morden fick stor uppmärksamhet i internationell media. Men Ukraina med president Volodymyr Zelenskyj i spetsen har tidigare förnekat inblandning i journalisternas död.

LÄS ÄVEN: USA: Ukraina bakom mord på rysk journalist

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
702Ryska civila evakueras undan ukrainska attacker i Belgorod
Annons