I veckan väntas EU-kommissionen ge klartecken för att Ukraina ska ta ytterligare ett steg mot att bli en fullvärdig medlemsstat i unionen. Det skulle i sin tur öppna för att landet i december ges grönt ljus för att inleda medlemskapsförhandlingar.

På onsdagen kommer en rapport publiceras som utvärderar de framsteg som uppnåtts mot medlemskap av förhoppningsfulla länder. Vid ett besök i Kiev i lördags berömde EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen Ukraina för att ha gjort framsteg.

– Ni har gjort utmärkta framsteg, sa von der Leyen på en presskonferens med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Ni utkämpar ett existentiellt krig och reformerar samtidigt ert land på djupet.

LÄS ÄVEN: Samnytt i Ukraina: Se flyktingströmmarna

För att landet ska gå vidare i processen krävs ett avgörande beslut i december vid ett toppmöte mellan EU:s nationella ledare om huruvida formella medlemskapsförhandlingar med Kiev ska inledas.

Sådana samtal tar år innan kandidaterna uppfyller omfattande juridiska och ekonomiska kriterier för att gå med, och EU är inte villigt att ta in ett land i krig. I Ukraina sägs västerländsk integration vara av högsta prioritet.

Kommissionens rapport på onsdagen kommer också att täcka andra länder som hoppas på EU-medlemskap, inklusive Georgien och Moldavien .