Ukraina förlorar hundratals soldater varje dag i det pågående kriget mot Ryssland. Det berättar högt uppsatta ukrainska källor.

Oleksij Arestovytj, militär analytiker och rådgivare åt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, säger att ”upp till 150 soldater dödas och 800 skadas” varje dag, skriver The Guardian. President Volodymyr Zelenskyj har tidigare uppgett mellan 50 och 100 döda per dag.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här skjuts ryska krigsfångar i Ukraina

Mykhajlo Podoljak, en annan av Zelenskyjs rådgivare, talar om mellan 100 och 200 döda soldater dagligen medan landets försvarsminister Oleksij Reznikov säger att omkring hundra dödas och ytterligare 500 skadas varje dag, skriver BBC.

Kiev-baserade korrespondenten Dan Sabbagh konstaterar i en analys för The Guardian att det rör sig om ”makalösa förluster av människoliv och försvarsförmåga”. Räknat per månad fler än 20 000 förlorade ukrainska soldater.

Västvärlden får skev uppfattning

Sabbagh påpekar att det i västvärlden ofta pratas om ryska förluster och motgångar, men inte lika om de ukrainska förlusterna. Det, menar han, ger en skev uppfattning i väst om hur kriget faktiskt går.

Samma sak gäller ryssarnas stridsmoral, som ofta pekas ut som låg utan att det nämns något om hur det ser ut på den ukrainska sidan. I interna rapporter skildras exempelvis hur antalet ukrainska desertörer ökar för varje vecka, skriver Independent.

Både USA och Storbritannien har lovat skicka raketartilleripjäser till Ukraina av modellerna M270 MLRS och M142 Himars med avsevärt längre räckvidd än de artilleripjäser Ukraina har nu. Men det handlar endast om ett fåtal system, fyra från USA och tre från Storbritannien, och Ukraina vädjar om betydligt fler vapen.

LÄS ÄVEN: Ukrainsk nyckelstad erövrad av ryska trupper

Slut på ammunition

Washington post skriver i en artikel att Ukraina dessutom håller på att få slut på ammunition. Ammunitionen till de vapen från sovjettiden som utgör huvuddelen av arsenalen, tillsammans med den ammunition som donerats av tidigare Warszawapaktländer, är nästan slut.

Enligt Oleksandr Danyljuk, en annan av Zelenskyjs rådgivare, avfyrar ryssarna just nu uppemot 50 000 artillerigranater per dygn under kriget. Ukrainska underrättelseenheter uppger att det går mellan tio och femton ryska artilleripjäser på varje ukrainsk pjäs, skriver Washington-baserade Institute for the study of war.

Ryssland har, efter inledande motgångar i kriget, bytt till en taktik som visat sig betydligt mer förödande för försvararna. De uppges skoningslöst beskjuta de ukrainska frontlinjerna med tungt artilleri, innan de flyttar fram sina positioner. De påstås inte längre ha bråttom att ta terräng.

LÄS ÄVEN: Ryssland: Har rätt till Gotland för att ’skydda ryska ättlingar’