Efter Samnytt varit i Ukraina och Polen besökte vi idag Migrationsverket i Sundyberg, Stockholm. Där träffade vi en ukrainska med sin 2,5 åriga dotter. Hon berättade om flykten från Kiev och hur tacksam hon är för hjälpen i Sverige och Polen.

Häromdagen rapporterades om att någon dragit en kniv i kön till Migrationsverket i Sundbyberg. Det ska även ha varit stora köer. Enligt ett vittne på plats så ska släktingar till några i kön har försökt tränga sig förbi de ukrainare som väntat där sedan kl 04 på morgonen. ”Det blev ganska tumultartat”, berättar vittnet.

LÄS ÄVEN: Samnytt i Ukraina: Se flyktingströmmarna

Idag åkte vi dit för att se situationen på plats.

[soliloquy id=”448230″]

Situationen var lugnare och efter ett tag ebbade kön ut då Migrationsverket meddelat att de inte tar emot fler. Inne i lokalen var det helt fullt.

På plats var även en man som irriterade sig på min närvaro och ville ta bild på mig, trots att det finns gott av dem på nätet:

[soliloquy id=”448237″]

Det gick även förbi några invandrare som såg ut att vara från Mellanöstern som invände mot att jag var där för att rapportera och hade åsikter om mina politiska åsikter. På plats undrade jag hur många svenskar som skulle uppfört sig likadant om de invandrat till Syrien, Irak eller Afghanistan.

I kön till migrationsverket stod Maria, en ukrainska som rest till Sverige på egen hand med hennes 2,5-åriga dotter. Hon har en vän här i Stockholm hon bor hos för tillfället. Vi fick en intervju med henne.

Vi behöver ditt stöd för att kunna fortsätta tidningen och för att kunna göra fler reportage. Om du inte redan stöttar oss, bli gärna prenumerant eller donator!

LÄS ÄVEN: Samnytt i Polen: ”Detta är annat än de som lämnar sina kvinnor & barn”