Medan migranter från Mellanöstern och Nordafrika spenderade påskhelgen med korankravaller, besinningslöst våld och mordförsök på svensk polis, var det skarpa kontraster mot hur ukrainska flyktingar i Örebro valde att visa sin tacksamhet mot landet som tagit emot dem med öppna armar.

Den som under påskhelgen råkade befinna sig i exempelvis Skäggetorp riskerade att få en sten i huvudet, medan den som befann sig på Stortorget i Örebro på söndagen riskerade att utsättas för ukrainsk kultur i form av leenden, ett tack och en bit ukrainskt påskbröd.

– Vi vill säga tack till Örebro och de som bor här för att de har hjälpt oss i vår situation, säger Dasha Davidova till Nerikes Allehanda.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Inte konstigt att svenskar föredrar ukrainare”

Tillsammans med andra ukrainare firade hon ortodox ukrainsk påsk med att dela ut ett inslaget bakverk med en lapp där man skrivit ”Tack”.

– Vi vill visa svenskarna vad vi bakar på påsken och låta dem smaka, säger Damira Darian.

Vill visa kärleken till Ukraina

Ukrainarna hade fått hjälp av Örebro Soroptimistklubb med tillståndet att stå på Stortorget och brödet hade man fått baka i Olaus Petriskolans kök.

– Vi vill visa att det svenska folket vilka vi är och våra själar, och att vi gillar och älskar vårt land, säger Damira Darian.