Ukrainska kvinnornas skräcknatt – somalier tog sig in på boendet: ”Jag är så rädd att jag vill åka hem”
Google Maps/Arkivgrafik

Tusentals ukrainska kvinnor och barn har senaste veckorna flytt till Sverige. Nu kan Samnytt som första media berätta att några av dem, som flytt till Örebro, vill återvända till kriget i Ukraina. Anledningen är att de, efter en incident under veckan då främmande män tog sig in på deras boende, inte känner sig trygga.
– När det kommer bomber vet jag i alla fall att jag kan gå ned i källaren och gömma mig där, berättar en av kvinnorna.

Busslaster med ukrainska flyktingkvinnor med barn har de senaste veckorna anlänt till Örebro. Ett flertal av dem har erbjudits sängplats på Örebro City Vandrarhem.

Men ukrainskorna känner sig inte trygga på vandrarhemmet. Bakgrunden är några incidenter natten till i måndags då ett antal okända män, vid flera tillfällen, försökte ta sig in till kvinnorna.

Volontär berättar

Samnytt har pratat med en av de ukrainska kvinnorna på vandrarhemmet. Vi har även pratat med en kvinnlig volontär i Örebro som arbetar med kvinnorna. Ingen av dem vill att vi skriver ut deras namn.

Genom att samtala med de båda kvinnorna har Samnytt lyckats skapa sig en bild av vad det var som hände natten till måndagen.

Först somalier

Den första incidenten inträffade vid tretiden på natten. Då började två somaliska män banka på vandrarhemmets ytterdörr. Utan att öppna dörren försökte den ukrainska kvinnan prata med männen utanför.

– De såg ut som afroamerikaner, om jag uttrycker mig artigt. De var svarta människor. Långa och smala med svart hudfärg, berättar hon för Samnytt.

LÄS ÄVEN: Ukrainare vill inte till Sverige: ”Maffialand”

Hon förklarade för männen att det bara är ukrainska kvinnor och barn som bor på vandrarhemmet, men de påstod att de har en kompis som bor där. Efter att ha frågat vad kompisen hette, kunde hon konstatera att någon sådan person inte bor på vandrarhemmet.

Men männen gav sig inte. Efter en stund dök en tredje somalisk man upp utanför vandrarhemmet. Kvinnorna tyckte att situationen blev obehaglig och gick in på sina rum och låste om sig.

Bankade på dörren

På oklart sätt lyckades en eller flera av de somaliska männen därefter ta sig in på vandrarhemmet.

– De började banka på dörren in till en kvinna som bor med sina två små barn på två och fyra år. De var jätterädda. Fyraåringen var tyst, men tvååringen skrek, berättar volontären.

– De försökte ta sig in till henne. Männen pratade på ett främmande språk. Hon som bor i rummet pratar inte engelska, men känner igen engelska och förstod att männen pratade på något annat språk.

Sedan kom araberna

Vid femtiden på morgonen kom istället en grupp arabiska män och försökte ta sig in på vandrarhemmet.

– De lyckades däremot inte komma in på vandrarhemmet, berättar volontären.

– Jag har pratat med kvinnorna. De är rädda. I Tyskland blev en ukrainsk flyktingkvinna gruppvåldtagen.

LÄS ÄVEN: Ukrainska gruppvåldtagen på flyktingboende

Bekräftas av vandrarhemmet

Att en grupp män försökte ta sig in på vandrarhemmet bekräftas av en anställd som Samnytt pratat med. Från vandrarhemmets sida försöker man emellertid tona ned det inträffade.

– Någon knackade på dörren och ville hitta någonstans att stanna över natten. De försökte hitta ett boende, säger den anställde.

Mitt i natten?

– Jag har inte pratat med dem som knackade på dörren.

Vandrarhemmet har nu satt in väktare som ska hålla koll. Man har även informerat de ukrainska flyktingarna om att de antingen kan kontakta vandrarhemmets personal eller larma polisen på telefonnummer 112 om de känner sig otrygga.

Polisen känner inte till händelsen

Ola Olsson är vakthavande befäl på polisen i Örebro. Han säger till Samnytt att han inte känner till något om incidenten på vandrarhemmet natten till måndagen.

Enligt volontären som Samnytt pratat med finns det en förklaring till det. De ukrainska kvinnorna vågade nämligen inte ringa polisen eftersom de var rädda att råka illa ut.

– Tolken sade åt dem att de inte får ringa polisen, eftersom de inte är registrerade hos Migrationsverket än, säger volontären.

Enligt uppgift till Samnytt ska emellertid en polisanmälan senare ha gjorts via polisens hemsida.

Polisanmälan. Faksimil

Vill åka hem

Enligt volontären är flera av kvinnorna så omskakade av händelserna natten till måndagen att de ångrar att de flydde till Sverige. Några önskar till och med att de stannat i krigets Ukraina.

– Jag är så rädd att jag vill åka hem, säger en av dem.

– När det kommer bomber vet jag i alla fall att jag kan gå ned i källaren och gömma mig där.

LÄS MER: Beskedet: Ensamkommande välkomna – men inte ukrainare

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.