serhij-cherevatyj-feature

Army inform/Nato

Inrikes

Ukrainske armétalesmannen: ”Nato förstår sig inte på krig”

Publicerad 3/10/2023
Annons

Nato förstår sig inte på krig. Det hävdar den ukrainske armétalesmannen Serhij Cherevatyj. Uttalandet kommer sedan militäralliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg talat om att Bakhmut kommer falla.
– Det är svårt för dem att förstå krigets logik, säger Cherevatyj.

Det var i onsdags Jens Stoltenberg uttalade sig om den svåra situationen i Bakhmut. Staden i östra Ukraina är nästan helt omringad av ryska trupper, och förra veckan diskuterades huruvida ukrainarna tänker överge den eller ej.

LÄS MER: Rysslands uppmaning till Ukraina: ”Ni är nästan omringade”

Bakhmut kan falla

Enligt Nato-ledaren saknar Bakhmut större strategiskt värde, en bedömning som gjorts av brittiska militärstrateger. Men ryssarna storsatsar ändå på att erövra staden.

– Det ryssarna saknar i kvalitet försöker de ta igen i kvantitet. De har lidit stora förluster, men på samma gång kan vi inte utesluta att Bakhmut kan falla till sist de kommande dagarna, sade Stoltenberg till journalister i Stockholm.

– Därför är det viktigt att påpeka att detta inte nödvändigtvis innebär en vändpunkt för kriget. Det betyder bara att vi inte ska underskatta Ryssland och att vi måste fortsätta stödja Ukraina.

Förstår inte krig

Nu får emellertid Nato-ledaren mothugg från Serhij Cherevatyj, talesman för Ukrainas östra försvarsgrupper.

– Det senaste kriget Nato har någon slags erfarenhet av är det forna kriget i Jugoslavien. Det var mycket mindre i omfattning, antal soldater och så vidare. Nato är mer vana vid stabilisering, träning och fredsbevarande insatser, säger han enligt ukrainska Fakty.

LÄS ÄVEN: Är han ukrainske soldaten som brutalt dödades av ryssarna?

– Jag tror det är svårt för dem att förstå krigets logik här. De försöker närma sig frågan utifrån pragmatiska och torra kalkyler.

Enligt Cherevatyj har Nato mycket att lära av Ukraina och vad han menar är en utvecklad förmåga att fatta ”taktiska beslut”.

Zelenskyj: Bakhmut ska försvaras

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj menar att den belägrade staden ska försvaras, inte överges. Omfattande förstärkningar har beordrats fram från andra delar av landet för att förhindra vad han befarar vore en viktig seger för ryssarna.

– Efter Bakhmut kan de fortsätta ännu längre. De kan gå mot Kramatorsk, Slovyansk, vägarna till andra ukrainska städer i Donetskregionen kommer ligga öppen för ryssarna, säger Zelenskyj.

Och Jevgenij Prigozjin, chef för den så kallade Wagnergruppen, säger enligt ryska Tass att han väntar sig en ukrainsk motoffensiv i Bakhmut. Den ryska privatarmén står för en stor del av den ryska krigsinsatsen i staden.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons