Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill inte ha med Sverigedemokraterna i en eventuell borgerlig regering efter valet. Det säger han i en intervju med Sveriges radio.

Statsminister Magdalena Andersson (S) inledde under söndagskvällen årets politikervecka i Almedalen i Visby. Under måndagsförmiddagen var det M-ledarens tur att hålla tal medan himlen hotade med regn.

Hyllar SD…

I sitt tal presenterade Ulf Kristersson de partier som ingår i hans tilltänkta regeringsunderlag; Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Han beskrev därefter en positiv egenskap med varje parti. Till och med SD lovordades i talet.

– Inget annat parti har som Sverigedemokraterna – i stark motvind – stått upp för att vi inte kan öka invandringen, om vi ska ha en chans att klara integrationen, sade han.

Enligt Kristersson har de fyra partierna hittat ”gemensamma nämnare” i politiska frågor som kriminaliteten, kärnkraften, invandringen och integrationen, ekonomin och det svenska försvaret.

…men vill inte regera med dem

Däremot vill Ulf Kristersson fortfarande inte ha med SD i en framtida koalitionsregering, utan säger att det partiet kommer få nöja sig med att vara stödparti.

– Sverigedemokraterna har ingen som helst erfarenhet av ett sådant samarbete, säger han till Sveriges radio.

LÄS ÄVEN: Liberalerna vägrar ingå i regering med SD

Kristersson antyder i intervjun att SD redan gått med på att inte ställa krav på ministerposter, men att de kommer få vara med och ”genomföra viktiga förändringar”. Han säger också att han är glad över att SD ändrat uppfattning om Nato.

– Fram till alldeles nyligen var vi rätt oeniga i rätt fundamentala internationella frågor. Jag gläds även där över att Sverigedemokraterna tog ställning för ett svenskt Natomedlemskap, säger Ulf Kristersson.

LÄS OCKSÅ: Kristersson slår fast: Inget SD i en borgerlig regering