ulf kristersson 84773
Inrikes

Ulf Kristersson vald till ny M-ledare – lovar att inte samtala med SD

Publicerad 10/1/2017
Annons

➤ POLITIK Som väntat valdes Ulf Kristersson på söndagen officiellt till ny partiledare för Moderaterna. Bland det första Kristersson lovar är att inte samtala med Sverigedemokraterna.

– Den korta tid som återstår till valet ska vi inte använda för att älta det som varit, men låt mig bara peka på några enkla lärdomar. För det första: decemberöverenskommelsen var fel. För det andra: Sverigedemokraternas inskränkta nationalism är fel. För det tredje: Alliansens gemensamma framtidsfrågor löser vi tillsammans i förtroendefulla samtal i Alliansen, sa Kristersson under talet då han lade fram sin vision för sitt ledarskap.

För att nu kunna gå framåt krävs att man förstår vidden av de problem vi har – utanförskapet, vanskötseln, misstron, bidragsberoendet, gängkriminaliteten, fortsatte Kristersson.

Hur alliansen ska agera ifall de blir mindre än de rödgröna i nästa års val hade han dock inga svar på.

Kristersson sågar även migrationsöverenskommelsen Fredrik Reinfeldt slöt med Miljöpartiet, vilken han menar gjorde att ”besvikna väljare utan alternativ vände sig till ett parti som exploaterar missnöje och exkluderar invandrare”.

Långsiktiga reformer behövs nu för en hållbar migration så att Sverige kan bli en del av ”den framgångsrika internationaliseringen”.

SVT:s fråga om SD bör betraktas som ett ”rasistiskt” parti eller inte, svarar Kristersson att han inte tänker sätta etiketter på dem.

– För mig räcker det att de gång på gång uttalar sig nedsättande om invandrare i Sverige och om invandringens betydelse. Det tycker jag räcker för att det ska vara värderingar som är långt ifrån mina.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons