vårdboende äldre hemtjänst

Faksimil Facebook

Inrikes

Undernäring vanligt i kommunal äldreomsorg

Publicerad 1/19/2022
Annons

I en ny rapport från Livsmedelsverket konstateras att undernäring är vanligt bland äldre inom den kommunala omsorgen och alltför få serverar ett adekvat antal måltider per dag.

Sedan 2018 kartlägger Livsmedelsverket den kommunala måltidsverksamheten inom äldreomsorgen och den omfattar omkring 80 procent av alla som bor på äldreboenden i landet. Den senaste undersökningen gjordes 2021 där 238 av Sveriges 290 kommuner svarade på åtminstone någon av frågorna i kartläggningen.

LÄS ÄVEN: Dement hade hemsjukvård – blev ändå undernärd

En viktig åtgärd för att förebygga undernäring hos äldre som bor hemma är att låta måltidslösningarna utgå från individens önskemål och behov, dock är det bara hälften av kommunerna som erbjuder flera olika typer av måltidsstöd. För denna grupp är det viktigt med många små näringstäta mellanmål men endast tolv procent av kommunerna erbjuder så kallade planerade mellanmål.

Sex av tio kommuner

För sköra äldre med nedsatt aptit är många små måltider spridda över dygnet avgörande för att förebygga undernäring och Livsmedelsverket rekommenderar därför att man serverar minst sex måltider per dag på äldreboenden. Kartläggningen visar att endast sex av tio kommuner erbjuder minst sex måltider dagligen på samtliga sina boenden. Tio procent erbjuder det på minst tre av fyra boenden.

LÄS ÄVEN: Hemsjukvården i Gävle lät äldre man dö av undernäring: ”Det kan vara brist på kompetens”

– Det är fortfarande alldeles för få [kommuner]. För en skör, äldre person med dålig aptit kan sex små måltider faktiskt vara skillnaden på liv och död, säger Emelie Eriksson, projektledare på Livsmedelsverket, till statsradion.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons