18-åriga Lena kom till Sverige från Ukraina som åttaåring 2014. Nu går hon på gymnasiet, ska ta studenten till sommaren och extrajobbar inom äldreomsorgen. Men Migrationsverket har beslutat utvisa henne till Ukraina eftersom hon fyllt arton år.
– Livet kan vändas upp och ner på en sekund, säger Lena till Samnytt.
De är båda arton år. De kommer båda från krigsdrabbade länder. Och de kom båda till Sverige som barn.
Olena Bezhenar, eller Lena som hon hellre kallar sig, kom till Sverige från Ukraina med sin familj sommaren 2014. Hon hade då nyligen fyllt åtta år.
Faris Al Abdullah är istället från Syrien. Han hade precis fyllt elva när han och hans familj ansökte om sitt uppehållstillstånd i januari 2018.
Undersköterska vs misstänkt terrorist
Men där slutar alla likheter mellan de båda artonåringarna. De har nämligen valt två väldigt olika vägar i livet.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Lena studerar just nu sista terminen på gymnasiet för att bli undersköterska. Hon ska ta studenten till sommaren och arbetar extra inom äldreomsorgen. Hon är skötsam, ostraffad och talar perfekt svenska, utan minsta antydan till brytning.
Faris Al Abdullah är istället dömd för flera grova brott; grovt sabotage mot blåljusverksamhet, rån och narkotikabrott. Han har bott på HVB-hem, och sitter just nu häktad i Stockholm misstänkt för mordförsök och terrorbrott. Han greps tidigare i veckan; efterlyst misstänkt för att planera ett islamistiskt attentat i Sverige.
![](https://cdn.samnytt.se/2025/02/14172025/lena-faris.jpg)
LÄS MER: Han greps i Stockholm – misstänks ha planerat terror mot Sverige
Den ena av dessa två tonåringar får stanna i Sverige. Den andra får inte det.
Utvisningsbeslutet
I tisdags, samma dag som Faris Al Abdullah grips i en insats i Stockholm, får Lena Bezhenar i Sollefteå besked från Migrationsverket. Efter nästan elva år ska hon utvisas till Ukraina. Den del av landet hon kommer ifrån anses tillräckligt säker.
Lena har fyra veckor på sig att packa väskorna och lämna Sverige. Om hon inte gör det i tid, riskerar hon att få återreseförbud. Hon förbjuds då att inte bara resa tillbaka till Sverige, utan även att resa in i något annat Schengen-land.
– Det är en chock! Man har levt och har hela sitt liv här, och sedan kan de bestämma över ens liv på så kort tid, säger Lena till Samnytt och konstaterar:
![](https://cdn.samnytt.se/2025/02/14151516/olena-utvisas.jpg)
– Livet kan vändas upp och ner på en sekund.
Lena kommer överklaga Migrationsverkets beslut. Hon har inga större förhoppningar om att få stanna i Sverige, men hon vill åtminstone kunna avsluta sina gymnasiestudier.
– Det vi hoppas på just nu är att jag ska kunna gå klart skolan eftersom jag går sista året på gymnasiet och tar studenten nu till sommaren, säger hon.
Pappa som arbetar
När Lena kommer till Sverige tillsammans med sin familj 2014, söker hennes föräldrar asyl åt sig själva, åt henne och hennes syskon. Sensommaren 2016 avslås familjens asylansökan.
Lenas pappa lyckas emellertid hitta ett jobb, och han kan därför ansöka om uppehållstillstånd på nytt som arbetstagare. Något som beviljas. Barnen i familjen får samtidigt uppehållstillstånd som “familjemedlem till arbetstagare”.
Uppehållstillstånden för sådana arbetstagare och deras anhöriga är emellertid tidsbegränsade, och förlängs med två år i taget. Det går exempelvis inte att ansöka om medborgarskap på ett tillfälligt uppehållstillstånd.
![](https://cdn.samnytt.se/2025/02/14160352/olena-tiktok.jpg)
I oktober 2021, när Lena är femton år, skickas hennes senaste ansökan om förlängning in till Migrationsverket. Därefter mal myndighetens kvarnar långsamt. Det gör de ibland.
5 december 2024, alltså förra året, får hennes pappa positivt besked. Han arbetar, är laglydig och är skötsam och får nu till slut permanent uppehållstillstånd i Sverige. Han får alltså stanna.
Gymnasiestuderande Lena däremot har hunnit fylla 18 år, är myndig, och räknas inte längre som familjemedlem till arbetstagare. Hennes ansökan behandlas därför separat, och nu drygt två månader senare får hon plötsligt avslag. Och hon måste tillbaka till Ukraina.
Pappa som är kriminell
När Faris Al Abdullah däremot kommer till Sverige från Syrien i januari 2018, så tar det mindre än två månader för hans familj att beviljas permanent uppehållstillstånd. Det är den gräddfilspolicy som då råder i Sverige för migranter från Syrien.
Faris pappa döms visserligen för misshandel som han begår efter mindre än ett år i Sverige, men det påverkar inte familjens asylstatus. Pappan döms senare även för smuggling och är trots flera år i landet inte självförsörjande. Inte heller det något som äventyrar deras uppehållstillstånd.
Pappans brottslighet hindrar heller inte sonen Faris från att som fjortonåring ansöka om och beviljas svenskt medborgarskap våren 2021.
![](https://cdn.samnytt.se/2025/02/14171732/faris-mugshot.jpg)
Ansökan skickas in 28 maj 2021, vilket är en fredag. Medborgarskapet beviljas 1 juni, alltså nästföljande tisdag. Ibland går det rekordsnabbt.
Eftersom Faris Al Abdullah numera är svensk medborgare, så spelar det ingen roll att han sedan dess begått flera grova brott. Inte ens att han nu är en misstänkt terrorist som sitter häktad för att ha planerat attentat i Sverige.
Det är så det svenska systemet fungerar.
Är garanterad jobb i Sverige
Lena Bezhenar är inte den enda i familjen som fått utvisningsbeslut. Hon har en fem år äldre storebror som också ska utvisas. Hennes ena storasyster har emellertid fått permanent uppehållstillstånd, medan en annan storasyster fortfarande väntar på besked.
Det är en väldigt stor familj. De är elva barn i syskonskaran, där den äldsta är 29 år och de yngsta är två sexåriga tvillingar. En av bröderna är gift och har tre egna barn. Allihop är skötsamma. Ingen har så mycket som en fortkörningsbot i belastningsregistret.
Lena hoppas att de svenska myndigheterna låter henne avsluta hennes gymnasiestudier, så hon kan börja jobba heltid och söka uppehållstillstånd den vägen. På egna meriter.
![](https://cdn.samnytt.se/2025/02/14171408/olena-utvisas-2.jpg)
– Då har jag garanterat jobb här i Sollefteå inom Sollefteå kommun. Vi är ganska säkra på att de kommer avslå igen, men vi hoppas ju på det bästa, säger hon.
Arbetslivserfarenhet har hon redan. Eftersom hon hela tiden endast haft temporära uppehållstillstånd, så har hon till skillnad från andra gymnasiestudenter inte haft rätt till studiebidrag.
– Jag har extrajobbat lite. Jag har haft sommarjobb på äldreomsorgen på Lissgården i Näsåker. Sedan har mina föräldrar bidragit mycket med pengar, berättar hon.
Känner ingen i Ukraina
Lena har växt upp i Sverige. Hon har gått i skola i Sverige. Och hon har bott mer än halva sitt liv i Sverige.
Hon har visserligen varit i Ukraina och hälsat på. Senast hon gjorde det var hon tolv år gammal. När Samnytt frågar vilken del av Ukraina som Lena kommer ifrån, blir hon lite ställd.
– Jag är så dålig på sådant där. Jag vet inte, säger hon och får tänka efter.
– Tjernivtsi! Det är väldigt nära Moldavien, svarar hon efter en stund.
Hon känner ingen i Tjernivtsi, även om hennes mormor bor där. Skulle hon kunna bo hos henne om hon kastas ut från Sverige? Hon är tveksam.
– Det är ju hennes hus. Hon har ju sitt lilla liv där, resonerar Lena Bezhenar.
Uppskattar du Samnytt?
Om du uppskattar vår journalistik och att vara en del av diskussionerna i kommentarsfälten bli då gärna prenumerant!
• Klicka HÄR för att se prenumerationserbjudanden.
• Den som vill stötta genom Swish kan skicka valfri donation till: 123 083 3350
• Vill du hellre donera på andra sätt finns mer information om det HÄR
KOMMENTARSREGLER
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.
Den som inte följer våra kommentarsregler riskerar att bli blockerad och få sina kommentarer raderade.