rondell-blinkers

Foto t v: Nasko, Public domain, via Wikimedia Commons

Inrikes

Undersökning: En av tre bilister använder inte blinkers

Publicerad 6/14/2022
Annons

Trots att man riskerar böter är det en tredjedel av alla bilister som inte använder blinkers för att visa att de ska svänga. Det visar en ny undersökning från Riksförbundet M Sverige.

Enligt undersökningen är bilister sämst på att använda blinkers på rätt sätt i rondeller. Där är det fyra av tio som blinkar på ett felaktigt sätt, eller inte alls, då de kör ut ur rondellen. I korsningar ligger motsvarande siffra på två av tio.

LÄS ÄVEN: Polisen storsatsar: Tar fast bilister som kör 6-9 km/tim för fort

– Det är slarvigt att inte använda blinkers, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige, till Göteborgs-Posten.

Gunnarsson tror att det främst beror på slarv men också att vissa bilister kan vara osäkra på hur man faktiskt ska signalera, i synnerhet i rondeller.

LÄS ÄVEN: Ökade priser och skatter när bilister påtvingas E10

– Vissa använder blinkers när de åker in i rondellen i stället för ut och det skapar en osäkerhet hos medtrafikanterna runt omkring. Det kan leda till konflikter eller i värsta fall även olyckor, säger Tony Gunnarsson.

Taxichaufförer värst

Allra sämst på att blinka rätt i rondeller är taxichaufförer – nästan hälften använder inte blinkers när de är på väg ut ur en rondell.

Använder du blinkers?

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons