sr-godmorgon-varlden-goran-greider-faksimil-sr
Inrikes

Undersökning: Kraftig vänsterslagsida bland SR:s inbjudna tyckare

Publicerad 7/26/2023
Annons

De tidigare licens- och idag med tvång skattefinansierade statsmedierna SVT och SR har länge kritiserats för en påtaglig vänstervridning i utbudet. En färsk undersökning av SR:s tyckarprogram Godmorgon Världen bekräftar bilden – 75 procent av de inbjudna är vänsterliberala eller vänsterradikala profiler och inte en enda gäst har varit SD-nära eller socialkonservativ.

Det är journalisten Pelle Zackrisson med förflutet som redaktör på ett flertal medier som granskat Sveriges Radios tyckarprogram Godmorgon Världen med avseende på vilka röster som fått komma till tals. Den politiska slagsidan åt vänster visar sig vara påtaglig.

Tre av fyra har vänsteråsikter

Tre av fyra inbjudna under våren och sommaren har varit tydligt vänsterradikala, rödgröna eller vänsterliberala. Den enskild oftast inbjudne gästen är den profilerade vänsterradikalen Göran Greider, redaktör på S-märkta Dalademokraten men även skribent i trotskistiskt revolutionära ETC. Kritik har tidigare riktats mot att Greider ”går som barn i huset” också i systerbolaget SVT:s tyckarprogram.

Den än mer radikala vänsterextremisten Leonidas Aretakis från revolutionärt våldbejakande kommunistiska Flamman är också en återkommande gäst i programmet. Han har bjudits in inte mindre än sex gånger för att sprida sina åsikter bland lyssnarna men slås ändå av Greider.

Ofta inbjuden har även Aftonbladets kritiserade ledarskribent Anders Lindberg varit. I likhet med Greider har kritik riktats mot att han också har ”klippkort” att medverkar i SVT:s tyckarprogram och dueller i nyhetsprogrammen Aktuellt och Rapport.

Noll socialkonservativa gäster

Endast en av fyra gäster kan karakteriseras som högerlutande liberaler eller konservativa. Och inte en enda socialkonservativ tyckare inom eller utanför Sverigedemokraterna har bjudits in av statsradion, detta trots att partiet är ett av landets största och sedan i höstas en del av regeringsunderlaget. Samnytt har exempelvis aldrig kontaktats för medverkan.

I skarp kontrast till den kraftiga slagsida åt vänster där även förespråkare för totalitära och våldsbejakande ideologier beretts stort utrymme, hävdar Sveriges Radio i sin programförklaring att man iakttar den balans som man enligt public service-avtalet och sändningstillståndet är förpliktad till.

Vill inte svara på frågor

Så här skriver statsradion om hur man sätter ihop panelen till sitt politiska tyckarprogram:

Panelen i Godmorgon Världen är unik i sitt slag och består av tre skribenter/redaktörer från landets ledarredaktioner som varvas från vecka till vecka. Vi har en fördelning som säkerställer att det blir balans mellan de olika perspektiven över tid. Där väger vi in dels höger/vänsterperspektivet och dels vilket regeringsalternativ som ledarskribenten förordar”.

Pelle Zackrisson har kontaktat Sveriges Radio med frågor om varför panelens sammansättning inte återspeglar svenska folkets åsikter och inte heller stämmer med vad man själv skriver om hur man väljer sina gäster. Statsradion har mött frågorna med tystnad.

Paneldeltagarna i siffror

Kartläggningen omfattar samtliga 90 paneldeltagare i programmet sedan sista veckan innan årsskiftet.

• 42 (47 procent) deltagare har varit rödgröna. Det är en överrepresentation givet att S+V+MP i valet samlade 42,2 procent.
• 25 deltagare (28 procent) har varit liberaler. Det är en mycket kraftig överrepresentation i beaktande av att C+L samlade endast 11,3 procent av svenska folkets röster i valet.
• 23 deltagare (26 procent) har varit liberalkonservativa/konservativa. Även det är en överrepresentation mot bakgrund av att I M+KD i valet samlade 24,4 procent av rösterna.
• 0 deltagare kan betecknas som sverigedemokratiska eller SD-nära. Det är en extrem underrepresentation givet att SD i valet stöddes av 20,5 procent av svenskarna.

Fått kritik tidigare

Den aktuella granskningen är inte den första där statsradion får kritik för att i sitt tyckarprogram Godmorgon världen bryta mot sändningsavtalet och public service-reglerna. Även inom huset har vänsterslagsidan i vilka röster som får komma till tals uppmärksammats av P1 Medierna. Det var för två år sedan men avtals- och regelbrotten har fortsatt.

En återkommande kritik har varit att det länge påtalade problemet med SR:s och SVT:s vänstervridning förvärrats sedan bolagen fick sin ekonomi säkrad genom tvångsfinansiering via skattsedeln. Man behöver nu inte ta någon hänsyn alls till vad medborgarna vill läsa, se och höra. Tidigare gick det i varje fall att säga upp licensen för den som var missnöjd med utbudet och välja andra medieaktörer och på så sätt sätta press på Public Service att sköta sig.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons