En ny undersökning visar att Sverige och Kina toppar listan över stater där medborgarna har uppfattningen att deras land är mest demokratiska.

Det är Alliance of Democracies Foundation som tagit fram en undersökning i vilken 50 000 personer i 53 olika länder medverkade, rapporterar The Guardian.

LÄS ÄVEN: Kina tar efter Sverige – ny lag mot ”fejknyheter” i Hongkong

I undersökningen ligger Sverige på topp i ett avseende – nämligen hur landets egna medborgare ser på dess styrelseskick. Undersökningen visar att svenskar sticker ut med ett högt förtroende för att det egna landet är demokratiskt. Vid sidan om svenskarna ligger även den kommunistiska diktaturen Kina – där befolkningen också tror att den lever i ett demokratiskt land. Andra nationer som ligger på topp är Norge och Schweiz.

Löfven-regeringen vill förbjuda ”rasistiska tidningar”

Samnytt rapporterade nyligen hur regeringen med justitieminister Morgan Johansson (S) i spetsen tar ytterligare ett steg mot att avskaffa tryck- och yttrandefriheterna i Sverige.

Regeringen föreslår en ny lag som ska förbjuda ”rasistiska organisationer”. Bland annat pekar regeringen i ett betänkande ut alternativmedier som problematiska. Den så kallade ”grov organiserad rasism” kommer att straffas med upp till fyra års fängelse enligt betänkandet. Lagändringen föreslås vara på plats lagom till nästa val – i juni 2022.

LÄS ÄVEN: Regeringens nya förslag: Förbjud ”rasistiska” tidningar