bil-dack
Inrikes

Nio av tio som byter däck på bilen är män: ”Föråldrade roller”

Publicerad 10/12/2020
Annons

För några veckor sen presenterade företaget ABS Wheels en undersökning man gjort där det framkommer att av de som byter däck hemma är nästan samtliga män. Detta menar man är ett problem för jämställdheten.

”Det är ett känt faktum att männen oftast tar på sig däckbytet. Trots att kvinnor kan göra exakt lika bra jobb så väljer majoriteten att överlämna ansvaret till mannen i hushållet.” Så inleds pressmeddelandet från ABS Wheels daterat den 17 september som vissa medier valt att snappa upp. Anledningen till undersökningen uppger företaget är att ”se till genusfrågan i branschen”.

Av de hushåll som väljer att låta en verkstad utföra bytet uppger dessutom en majoritet att det oftast görs av manlig personal. Däremot kan det i bland stå en kvinna i företagets disk.

– Det är 2020 och däckbranschen verkar inte förändras så mycket vad gäller jämställdheten, Michelin gjorde en stor undersökning 2014 som visade redan då att majoriteten som skötte däckbytet var män. Sex år senare är det nästan samma siffror i alla fall om man lyssnar på de kunder och återförsäljare som svarat på enkäten säger Andie Lahdo, ABS Wheels VD.

Expertutlåtanden

För att undersöka saken närmare frågade man några av landets ledande däcktillverkare och experter varför det är så få kvinnor som byter däck.

– Jag tror det beror på ett föråldrat sätt att se på våra olika roller i samhället och hemmet, kvinnan ska sköta hemmet, och mannen sköter bilen och ska dra in pengarna med mera Inget jag själv står bakom, men det är nog så det funkar svarar Michael Bergvall, försäljning & marknadschef på Sveriges fordonsverkstäders förening.

– Som mycket annat tror jag man som vuxen överför mycket av beteenden på sitt barn. Kan vara allt ifrån fördomar till just en sådan sak att ”pappa går ut och fixar med bilen”. Män har traditionellt utfört fysiskt tunga arbeten och att byta hjul kan vara tungt utan rätt hjälpmedel. Att en kvinna kan var långt starkare än en man är idag inget konstigt. Men att bryta normer och fördomar tar tid helt enkelt. Dock tror jag att vi kommer skifta långt färre hjul hemma av flera skäl. Ett är just att hjulen blir större och därmed med tyngre, ett annat är att det svårt att lyfta en modern bil på säkert sätt utan rätt utrustning. Jag ser fram emot att fler kvinnor söker sig till vår bransch i största allmänhet, även som däcktekniker svarar Lars Bergmark, Managing Director Pirelli Tyre Nordic

– Tror det ligger långt tillbaka i tiden med att pojkar leker med bilar och flickor leker med dockor. Bil och motorintresse har varit en machokultur..även om detta har ändrats.Tror inte kvinnor överlag är så intresserad av just däckbyte för att det är tungt och smutsigt. Men jag ser en ökning med kvinnor i verkstaden som kommer in och köper och frågar om däck av oss. Ökningen på däckhotellet visar att det är fler och fler som väljer att inte skifta och förvara däcken hemma…tror att det oxå är en fråga om generation..med tanke på hur billigt, bekvämt och smidigt det är att skifta däck på en verkstad och att hjulen blir större och tyngre, så finns det ingen anledning att skifta däcken själv säger Che’ Olsson, Operations Manager på BestDrive Sverige AB

Även forskaren och genusvetaren Emmie Särnstedt fick ge sin syn på däckbytandets mekanismer.

– Jag tror att åtminstone två olika genusnormsystem spelar in. Dels handlar det om den starka kopplingen mellan maskulinitet och motorfordon. Män har genom historien ägt och framfört motorfordon, till exempel personbilar, i betydligt större utsträckning än kvinnor. Dessutom har män länge uppfattats som familjens ansikte utåt, vilket medfört att sysslor som utförs utomhus i det offentliga – såsom att grilla, måla om huset eller byta däck på bilen – kodats som manliga svarar experten – Emmie Särnstedt, Genusvetare.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons