29872985_10156103695311093_2745138238492215697_o

Ungerns premiärminister Viktor Orbán talade under i Székesfehérvár.

Foto: Viktor Orbáns Facebooksida

Opinion

Ungerns sak är vår

Publicerad 4/8/2018
Annons

Orbán representerar den absoluta motpolen till den korrumperade, globalistiska vänsterelit i Västeuropa som fram tills nu har varit närmast ohotad. Låt oss hålla tummarna för att ungrarna nu ger det traditionella Europas främste försvarare ytterligare fyra år. Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!

Idag, söndag, kommer ungerska Fidesz med all sannolikhet att vinna sitt tredje val i rad och ännu en gång få egen majoritet i parlamentet. Natten till måndag lär det stå klart att det ungerska folket har valt ytterligare fyra år av nationalkonservativt majoritetsstyre.

Detta är unikt i modern europeisk historia. Inte ens svenska S kunde under sina glansdagar styra oavbrutet, i samlingsregering med majoritetsstöd under så lång tid. Och egen majoritet har svenska S endast fått uppleva under en mycket kort period, de två mörka åren mellan 1968 och 1970.

Förklaringen till det starka stödet för sittande ungersk regering är dess stora framgångar som statsbärande parti. Under premiärminister Viktor Orbán har arbetslösheten gått från 12 till 3,8 procent och minimilönerna har fördubblats. De senaste åren har snittlönen ökat med omkring 10% om året – högst i hela OECD. Tillväxten förra året mätt i BNP per capita var 4,5%, att jämföra med Löfvens Sverige som presterade 1,1%.

Utöver de ekonomiska aspekterna så har det ungerska samhället under Orbán också upplevt något av en nationalkonservativ renässans: utbildningsväsendet, kultursektorn och de dagliga samtalen präglas i hög grad av traditionella, konservativa och nationalistiska kärnvärden.

Och när en hotbild mot dessa värden dök upp i form av en annalkande massinvasion av unga, mestadels muslimska, män, så svarade regeringen omedelbart med att bygga ett 42 mil långt gränsstängsel, elektrifierat och försett med värmekameror och drönare, bemannat av tusentals poliser, militärer och “gränsjägare”. Det handlar alltså om en mil gränsskydd per 235 tusen invånare, vilket byggdes på bara några månader. Kan jämföras med Trumps gränsskydd mot Mexiko som ska motsvara en mil per 2,8 miljoner invånare och vars bygge efter över ett år inte ens har påbörjats.

Fidesz politik har visat sig så framgångsrik och har blivit så populär att oppositionen – politiska partier, vänstermedier och så kallade “frivilligorganisationer” – knappt ens vågar kritisera den. Istället är oppositionen helt inställd på att försöka skandalisera regeringen och enskilda ministrar. Hittills har det dock misslyckats – i motsats till vad svensk media propagerar ut så har det inte framkommit en enda korruptionsskandal. Vänstern är nu så besviken att de istället har ägnat mycket tid åt interna bråk. Valutaspekulanten George Soros, som har över två tusen heltidsavlönade politiska aktivister i Ungern, har gått så långt att han i ett mycket bittert uttalande anklagade det största vänsterpartiet, socialdemokratiska Mszp, för att vara köpta av Fidesz.

Största oppositionspartiet är det nationalistiska och allt mer vänsterorienterade Jobbik. Partiet var mycket radikalt i begynnelsen, men har de senaste fem åren genomgått dels en avslipning av de spetsigaste kanterna, men också en liberalisering kantat av många uteslutningar och avhopp. Partiet är dock alltjämt nationalistiskt, vilket bidrar till ett ur europeisk kontext unikt politiskt landskap i Ungern, med ett statsbärande regeringsparti som stöds av omkring 50% av väljarna, ett nationalistiskt oppositionsparti med omkring 20% och sedan en splittrad vänsteropposition bestående av ett flertal socialistiska, liberala och gröna partier som tillsammans samlar som mest 30% av väljarstödet.

Med denna utgångspunkt är risken mycket liten att vänstern kommer förmå bilda regering ens efter nästa eller nästnästa val. Istället är chansen stor att Fidesz kan få en roll liknande svenska S i efterkrigstid: Ibland styrandes med egen majoritet, ibland egen regering i minoritet, ibland koalitionsregering med något parti till höger, ibland vänster. Men hela tiden med Fidesz som det statsbärande partiet.

Det som gör den ungerska situationen särskilt anmärkningsvärd är att Fidesz rent politiskt ligger mycket långt ut på högerkanten ur ett västerländskt perspektiv. Det svenska parti vars program ligger närmast är Alternativ för Sverige. Tänk er själva en situation där AfS är det statsbärande regeringspartiet under mandatperiod efter mandatperiod, och där det största oppositionspartiet är ett radikalt nationalistparti. Någonstans här kanske ni börjar förstå varför den svenska vänstern är så skrämd av Ungern – ett land vars politiska vägval motsvarar det västerländska etablissemangets värsta mardrömmar och ett vägval som dessutom har visat sig oerhört framgångsrikt och populärt bland väljarna.

Orbán har därför blivit symboliskt mycket viktig i Europa. Han representerar den absoluta motpolen till den korrumperade, globalistiska vänsterelit som fram tills nu har varit närmast ohotad på den västra sidan av kontinenten. Låt oss nu hålla tummarna för att ungrarna idag ger det traditionella Europas främste försvarare ytterligare fyra år.

Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons