Ett hastigt ihopsatt team av frivilliga på Massachusetts Institute of Technology, MIT, har tagit fram ett sätt att bygga respiratorer på – något som det råder akut brist på i många av de länder som drabbats av coronaviruset. Detaljerna på hur dessa sätts ihop delar man dessutom med sig av fritt så att de kan byggas även på andra håll.

Teamet som kallar sig MIT E-Vent och bildades i mitten av mars består bland annat av ingenjörer, läkare och datavetare som tagit fram en potentiellt billig och snabb lösning på bristen på respiratorer, vilka kan kosta 300 000 kronor styck.

MIT E-Vent sattes samman på uppmaning av läkare, vänner och en plötslig mejlskörd där man nämnde ett projekt på universitetet för tio år sen där man designade en enkel respiratorenhet som kunde sättas samman med delar för ungefär 1 000 kronor. Arbetet publicerades men arbetet avstannade där och då. Med det hastigt uppkomna globala behovet har ett nytt team tagit återupptagit projektet.

Nyckeln till denna billigare variant är en så kallad andningsballong av plast som opereras manuellt. Dessa har sjukhus normalt tillgängliga i stora kvantiteter och används för patienter som exempelvis drabbats av hjärtstopp tills en respirator blivit tillgänglig. En tub förs ned i patientens luftvägar och luft pumpas manuellt ned i lungorna. Detta måste dock utföras av kunnig personal som utbildats i att utvärdera varje enskild patients behov.

Enheten går ut på ett mekaniskt system som står för pumpandet av luften då det inte är något en person kan göra under någon längre period. Samtidigt är det av yttersta vikt att andningsballongen inte skadas och att den kan kontrolleras så att rätt mängd luft and tryck kan anpassas till varje enskild patient. Enheten måste också kunna vara pålitlig då ett oväntat fel kan leda till döden.

För att förhindra att välmenande men oerfarna personer sätter ihop egna enheter som sedan kan fela, har teamet lagt upp all nödvändig information gratis på sin hemsida.

Under en veckas tid har man lyckats ta fram de första realistiska testerna av en prototyp.

authorimage