Ingenjörer på University College London har tillsammans med kliniker på University College Hospital och Mercedes Formula One gått samman och under en vecka tagit fram ett andningshjälpmedel för personer smittade med corona.

Enheten, en Continuous Positive Airway Pressure eller CPAP, används redan på sjukhus men finns i alltför små kvantiteter. I Italien och Kina används de redan för att hjälpa patienter med corona, rapporterar BBC.

40 av de nya enheterna har levererats till ULCH och tre andra sjukhus i London. Ifall testerna går bra kan upp till 1 000 CPAP-maskiner produceras per dag av Mercedes. Från myndigheten Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, MHRA, har man redan gett grönt ljus för dess användning.

CPAP-maskiner skapar ett högre atmosfäriskt tryck i lungorna och används vanligtvis för personer med bland annat sömnapné.

Rapporter från Lombardiet i Italien visar att ungefär 50 procent av patienter som ges tillgång till en CPAP-enhet inte har behövt mer komplicerad vård och en respirator.

LÄS ÄVEN: Universitet bygger respiratorer för 100 dollar styck – sprider detaljerna fritt

Samtidigt har ett konsortium av brittiska industri-, teknologi- och ingenjörsföretag gått samman för att producera respiratorer för det nationella sjukvårdssystemet NHS. I sällskapet ingår Airbus, BAE Systems, Ford, Rolls-Royce och Siemens. Man har sammanlagt fått order på mer än 10 000 enheter från staten.