NYHETSKRÖNIKA. Mattias Albinsson skriver om SD-politikern Oscar Sjöstedts påstådda trixanden med traktamenten och bidrag, och att Uppdrag gransknings reportage undanhåller viktig information.

– Det här är inte Sovjetryssland! fräser han argt.

Många har den gångna veckan sett ”Uppdrag granskning” där Sveriges televisions Richard Aschberg konfronterar SD-politikern Oscar Sjöstedt utanför riksdagens plenissal. Ännu en riksdagspolitiker som åker fast med fingrarna i skattekistan. Som skrivit sig på ett hus på landet, trots att han egentligen bor i Stockholm, för att maximera sina traktamenten och bidrag.

I somras gjorde Uppdrag granskning ett liknande avslöjande om den socialdemokratiske riksdagsmannen Jörgen Hellman. Ni vet, han som folkbokförde sig i en stuga utan toalett i Dalsland. Som ville få oss att tro att han drar på sig stövlarna och går flera hundra meter över ett fält till en smutsig toalett i grannens ladugård varje gång han behöver uträtta sina behov.

En lön på över 70 000 i månaden, och ändå har han vare sig toalett eller dusch hemma.

Fan tro’t!

LÄS MER: S-riksdagsman påstod att han bor i stuga utan toalett – fick 700 000

Sjöstedt och Hellman är två politiker av samma skrot och korn. Som fuskar och trixar för att fylla de egna bankkontona med skattepengar.

Åtminstone är det vad vi förväntas tro.

Jag bestämmer mig för att titta närmare på Oscar Sjöstedt och hans ”fritidshus”, som SVT kallar det. Ganska snart upptäcker jag omständigheter som skiljer hans fall från Jörgen Hellmans.

Den första via ett mejl från Angelique Nyström, Förvaltningschef Miljö och Bygg på Skinnskattebergs kommun.

”Det verkar vara en äldre fastighet som enligt lantmäteriet är bostadshuset byggt 1918. Ser inga konstigheter att inte kunna bo där permanent. Aktuell fastighet har även ett godkänt avlopp”, skriver hon till mig och avslutar med ett ”Ha en trevlig helg!”

Faksimil

Inget ”fritidshus” alltså, som SVT påstår. Och Oscar Sjöstedt slipper gå på toaletten i grannens ladugård och bada isvak mitt i vintern. Skönt!

Men det finns fler omständigheter som statstelevisionen undanhåller tittarna. Och här börjar det bli lite känsligt.

Oscar Sjöstedt köper huset på landsbygden utanför Skinnskatteberg i slutet av sommaren 2015 tillsammans med sin dåvarande sambo. Enligt Lantmäteriets handlingar, som jag tagit del av, står de båda som ägare till det. Sambon är när huset köps gravid med deras gemensamma barn, som föds den hösten.

Faksimil

Under vintern, efter att barnet fötts, flyttar de alla tre från Stockholm till lantidyllen med den drygt 1 800 kvadratmeter stora tomten. Alla tre är från januari 2016 folkbokförda där.

Det skiljer fallet Oscar Sjöstedt från övriga politiker som avslöjats med liknande fiffel. I de fallen har politikerna ensamma skrivit sig på hus i en annan del av landet, medan resten av familjen bott kvar i Stockholm. Den nyblivna pappan Oscar flyttar till huset med resten av familjen. Inte ensam.

Inget av detta nämner emellertid Uppdrag granskning i sitt reportage. Och jag har inte ens behövt prata med Oscar Sjöstedt, eller någon annan sverigedemokrat, för att få fram uppgifterna.

Senare under 2016 flyttar sambon tillbaka till Stockholm med parets gemensamma barn. Och relationen tar så småningom slut. Det är alltid tragiskt när familjer splittras.

Jag ringer upp Richard Aschberg för att ställa frågor. Tillsammans går vi igenom uppgifterna i folkbokföringsregistret och han sitter och bläddrar i sina papper om de traktamenten och ersättningar Sjöstedt fått.

– Det här med skilsmässan pratade vi inte om. Det tyckte han blev väldigt privat, säger Aschberg som förklaring till att de delarna inte togs med.

Sympatiskt.

Eller var det för att om den omständighet att Oscar tidigare bodde i huset tillsammans med sambo och barn tagits med, så hade det försvårat SVT’s case?

Dessutom hade det möjligen förklarat Oscar Sjöstedts irritation. Hur skulle du själv reagera om Richard Aschberg dök upp utanför ditt jobb och berättade att han tagit reda på var din ex-sambo och ert gemensamma barn bor?

Nåväl. Aschberg påpekar i telefon att Sjöstedt under ett antal månader bodde med den tidigare sambon i en lägenhet i Stockholm, efter att hon flyttat från huset, och att han då fick reducerad ersättning från riksdagen eftersom han inte bodde ensam.

Ett bevis för en fuskande riksdagspolitiker? Eller en man och ett par som fortsätter kämpa, och gör sitt yttersta för att få relationen till varandra att fungera efter att livet i drömhuset inte blev som planerat?

Det finns gott om fuskande, omoraliska och till och med kriminella politiker. Kanske inte minst inom Sverigedemokraterna.

Just när det gäller Oscar Sjöstedt är det däremot inte uppenbart att han fuskskrivit sig på landet för att få mer pengar. Det är inte första gången som ett par som väntar sitt första barn köper hus utanför storstadens stök. Det är nog nästan snarare regel än undantag.

Att relationen sedan inte håller är bara att beklaga. Tyvärr långt ifrån den enda småbarnsfamilj där föräldrarna gått skilda vägar.

Aschberg räknar sannolikt kallt med att Oscar Sjöstedt knappast kommer lägga ut bilder på Facebook på sin familj med barn som leker utanför huset i Skinnskatteberg, för att triumferande bevisa att hela familjen genuint bodde där tillsammans. Man kan ana att han, precis som alla andra pappor i samma situation, hellre sväljer förödmjukelsen, än att blanda in familjen i bråket mot det skattefinansierade mediemaskineriet.

Och det är just det som gör hela storyn extra cynisk. Och som gör att den behöver nyanseras. Den är, liksom väldigt många andra liknande nyhetsinslag som visas i tv-rutan, inte riktigt så svartvit som Uppdrag granskning framställer den som.