polisbil

Gränspolisen i region Stockholm, uppges ha stängt spaningsverksamheten i sommar. Bild: AleWi

Inrikes

Uppgift från polis: Gränspolisen stängde spaningsverksamheten

Publicerad 9/22/2017
Annons

GRÄNSPOLISEN Gränspolisens operativa arbete låg nere under sommaren. Det innebär att många kriminella som tog sig in i Sverige, kunde vara ostörda när de planerade och begick brott. De kunde fortsätta sin kriminella verksamhet utan att polisen spanande på dem. Samhällsnytt har fått uppgifterna från en polis med insyn i gränspolisens arbete.

– Gränspolisen stänger de riktade insatserna mot folk som stjäl eller som inte har tillstånd att vara här. Den personal på de spaningsenheterna som finns inom gränspolisen kommenderas till andra enheter för att fylla luckor. Verksamheten läggs ned från maj till september och det här är mycket allvarligt, förklarar polisen som vill vara anonym. Vi kallar honom i fortsättningen ”Anders”.

När det gäller migration eller illegal invandring, brukar det enligt tillgänglig statistik öka under våren och trycket är som allra störst under sommaren. Det är likadant i övriga Europa och under massinvandringen 2015 ökade trycket under tidig vår och fortsatte en bit in på hösten. Det är ju under den tiden är det möjligt att gå över hela Europa.

Ut från skrivborden

Det finns i grunden tre spaningsavdelningar och ett antal undergrupper på varje plats. Man stänger ned i princip alla dem för att täcka behoven i andra verksamheter. Det har varit extremt många bostadsinbrott i Stockholm i sommar. Över 800 bostadsinbrott registrerades i Stockholm under juli. Det är nästan 30 om dagen, vilket är en hög siffra. När utredarna på den operativa enheten inte har några resurser ute på stan kan de inte identifiera, gripa och samla bevisning. De måste ut från skrivborden och se vad som händer.

– Jag har viss förståelse för att man delvis måste täcka akutbehoven. Om någon ringer 112 måste det komma en bil om någon är i nöd. Det måste gå först, samtidigt är 800 bostadsinbrott, 300-400 bilinbrott, ett par hundra båtmotorstölder och cirka 300 fickstölder bara i juli en ganska stor del också. Någonstans måste man kanske prioritera om, vet inte vad som är viktigast. Det landar på 1 500 målägande, det är ju faktiskt folk som drabbats av att bland annat ha haft okända inne i sitt hem. Det är ganska allvarligt, anser ”Anders”.

Han har inte lösningarna, men tycker att det är fel att stänga ned hela gränspolisens spaningsverksamhet över sommaren. Det kan inte vara rätt. Det finns enligt honom likhetstecken mellan den ökande brottsligheten och människor som kommer utifrån och begår de här brotten.

”Gränspoliserna duktiga”

Han menar att gränspoliserna är duktiga på det de gör och ser till att brottslingar får fängelse. Det har en avskräckande effekt och det är ett fåtal som står för majoriteten av brotten. Om man griper de här få, kan man nästan slå ut en hel brottskategori. Det som krävs är att polisen är aktiv eftersom de kriminella har stora nätverk med kanske några hundra personer knutna till sig. Det finns till exempel stora litauiska nätverk som styrs ganska hårdhänt och de vet vad de vill göra. Det kan vara beställningsjobb av olika slag. Det är inga lösdrivare utan verksamheten är extremt välorganiserad och drivs som företag med en ledare och ett antal underledare.

Den spaningsverksamheten stängdes till stor del liksom den inre utlänningskontrollen, när man aktivt letar efter folk som fått avslag på asylansökan och ska utvisas.

Olika delar

Gränspolisen har flera delar. Den har ansvaret för en yttre gräns, till exempel på Arlanda när det kommer folk från länder som inte är medlemmar i Schengen. Då görs en passkontroll.

– Inre utlänningskontroll, kontrollerar utlänningar som misstänks vara här utan att ha rätt att vistas i riket. Det är ett prioriterat arbete av regeringen. Det har man sagt så många gånger. Regeringen har sagt ”Vi måste utvisa flera”, men då måste polisen få de verktygen. Det går inte att utvisa fler när verksamheten läggs ned, säger ”Anders”

Utredningssektion utreder brott mot utlänningslagen eller organiserad brottslighet med internationell koppling. Till exempel ligor som är här för att stjäla.

Polisen måste få verktyg

– När det gäller utlänningskontroll har regeringen länge sagt attvi måste utvisa flera, men då måste polisen få de verktygen. Det är så otroligt illa ställt att gränspoliser kan ha gripit en person på stan för att han saknar handlingar eller ljuger om sin identitet. När polisen tar in dem för utredning och upptäcker att personen ska utvisas och tas i förvar i Märsta till exempel och ber om en plats får de ganska ofta blir svaret ”Nej, tyvärr, vi har inga platser”. När man ringer runt till olika förvar, blir det samma svar och den gripne släpps. Allt för få förvarsplatser finns, speciellt om man ska komma upp i de 80 000 som regeringen lovat att vi ska avvisa. Gränspolisen kanske avvisar 1 000 om året.

”Måste bli hårdare”

”Anders” anser att man måste bli hårdare och ge avslag. Han ser inget fel med invandring till Sverige, men den måste kontrolleras och man måste ställa krav. Inte för många får släppas in så att de som kommer hit får en chans att klara sig i samhället. Man måste från regeringshåll sätta press så att man på ett mycket tydligare sätt tar hand om sina egna, även inom Schengen. Han tror till exempel att varje land bör ha varsin gränskontroll med passkontroll. Det innebär att det kan gå att få bukt med kriminella samtidigt som det fortfarande finns fri rörlighet.

– Hela poliskåren och samhället i övrigt har ungefär samma inställning som jag. Tror det är få som helt vill stoppa invandringen och få som vill släppa invandringen helt fri. Jag tror det bästa är någonstans mitt emellan. De flesta svenskar tycker att de som tar sig hit och begår brott inte har rätt att vara här, fortsätter ”Anders”.

Sanningen rasiststämplas

Ett annat problem är de som officiellt inte befinner sig i Sverige.

Många har aldrig registrerat sig. Det finns beräkningar på dem, men mörkertalet är ofantligt stort. Det rör sig om flera hundratusen. Baserat på kontroller på arbetsplatser, är det så att människor inte har gjort något för att få vistas i Sverige. De är insmugglade, det är inga lätta problem och det är svårt att få information.

”Anders” kommer också in på att osanna bilder sprids, både från vänster och höger.

– Peter Springare har rätt när han skriver om brottsligheten. I en stor grupp av kriminella brukar det bara finnas någon enstaka svensk. Det är sanningen, men då blir man kallad rasist.

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
575Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons