UPPGIFTER: Elever från förskoleklasser i Umeå tvingas till klimatstrejk av personal

Grundskoleelever på Västangårds skola i Umeå tvingas klimatstrejka trots att de själva inte vill. Manifestationen påbörjas kl. 13 på fredagen.

Skolledning och lärare på Västangårds skola i Umeå planerar, enligt Nyheter i Västerbotten, att strejka för klimatet under ordinarie skoltid på fredagen. Vårdnadshavare till eleverna har också bjudits in att delta.

När Joline Göttfert, politisk sekreterare för Moderaterna i Umeå, ringde upp skolans rektor så berättade denne att alla elever från förskoleklass till årskurs 5 ska delta. 

Enligt uppgifter till Nyheter i Västerbotten har elever på Västangårds skola uttryckt en ovilja till att delta i manifestationen.

Lärarnas Riksorganisation, Skolledarna och Lärarförbundet uppmanar inte sina medlemmar att delta i klimatstrejken eftersom de menar att utbildning är nyckeln om man vill kunna lösa klimatfrågan. Detta finns att läsa på deras respektive hemsidor. 

Klimatstrejken äger rum kl 13 och sker inte på elevernas eget initiativ.

Texten uppdateras.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mira Aksoy

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!