löfven nävar

Faksimil SVT Play

Inrikes

UPPGIFTER: Löfvens sista ryckningar – försöker ersätta misstänkta knarksmitaren

Publicerad 6/29/2021
Annons

I det rådande parlamentariska läget kan enskilda ledamöter fälla den avgörande rösten. För att säkerställa att inget går snett för Löfven planerar Socialdemokraterna en rockad i riksdagen.

Sara Heikkinen Breitholtz (S) har varit sjukskriven sedan i december i fjol. Hon misstänks för grovt rattfylleri i samband med en frontalkrock då hon hade 1,0 promille alkohol och narkotikaklassade preparat i blodet. Efter att ha krockat in i en linjebuss försökte hon att smita men blev gripen av allmänheten. Partiet har uppmanat henne att avgå men enligt uppgifter har hon sjukskrivit sig och det är omöjligt att få kontakt med henne. Sedan januari 2019 har hon varit ersättare i riksdagen för landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

LÄS ÄVEN: S-riksdagsledamot gripen misstänkt för drograttfylleri – försökte smita

För att säkra det osäkra S-mandatet ska partiet enligt uppgift fundera på att Jennie Nilsson avgår som minister och återtar sin riksdagsplats. En ledamot som har en ersättare kan när som helst återinträda. Ifall uppgifterna stämmer vill man från partiet dock inte kommentera.

LÄS ÄVEN: S-riksdagsledamoten hade 1,0 promille vid frontalkrocken

I dagsläget har Stefan Löfven (S) 175 mandat, ett mandat mer än M, SD, KD och L. Dock förutsätter detta att alla riksdagsledamöter röstar enligt partilinjen.

Kristersson får sonderingsuppdraget

Efter talmansrundorna meddelade samtidigt Andreas Norlén att han gett sonderingsuppdraget till M-ledaren Ulf Kristersson som får till fredag på sig att försöka samla ihop tillräckligt stöd. Om Kristersson efter tre dagar har kommit fram till ett förslag kan omröstning om detta ske i riksdagen på måndag. Han kan även begära en förlängning av processen, men Norléns ambition är att riksdagen ska kunna rösta om en statsminister redan nästa vecka.

Skulle Kristerssons förslag röstas ned går processen vidare till nästa sonderare. Norlén har totalt fyra försök på sig. Lyckas ingen av dem bilda regering blir det extra val som i så fall ska äga rum inom tre månader.

Att sonderingsuppdraget går till Kristersson först motiverar han med att Kristersson leder det största partiet av de som röstade för misstroende.

– Vi kommer att ha en statsministeromröstning i veckan tills processen är slut, gissar han, och säger att Sverige innan juli månad är slut antingen ska ha en ny statsminister eller ett beslut om ett extraval.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
840Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons