Einar feature 3

Nils ”Einar” Grönberg. Foto: Polisen/Faksimil YouTube

Inrikes

UPPGIFTER: Rapstjärnan Einár misstänkt för grovt vapenbrott

Publicerad 2/18/2021
Annons

På torsdagseftermiddagen uppmärksammades det att en känd rapartist har anhållits misstänkt för grovt vapenbrott. Samnytt kan berätta att den av statsradion prisade artisten Einár är misstänkt för grovt vapenbrott.

Samnytt har i flera artiklar berättat om den 18-årige artisten Nils Grönberg från Stockholm, mer känd under artistnamnet Einár, som gjort sig känd på att glorifiera gängkriminalitet i låtar som genrerat miljontals spelningar på Spotify och YouTube.

LÄS ÄVEN: Rapartist romantiserade kriminellt liv – kidnappades och förnedrades

Det framgår av Expressens rapportering att rapartisten som anhållits ska ha haft haft två pistoler i sitt hem och nu sitter frihetsberövad misstänkt för grovt vapenbrott. Ytterligare en person är misstänkt i ärendet.

Misstänkt för grovt vapenbrott

Enligt uppgifter till Samnytt från en källa inom polisen förekommer Einár i ett aktivit ärende rörande grovt vapenbrott i polisens misstankesregister. Brottsrubriceringen om grovt vapenbrott förutsätter att man ska stanna kvar i häkte tills rättegången.

Einár förekommer sedan tidigare i belastningregistret för rån, misshandel, flera narkotikabrott, olovlig körning och rattfylleri.

Einar (t.v.)

Kidnappades – hotar nu med automatvapen

I början av februari kunde Samhällsnytt visa nya videoklipp från den infekterade konflikten mellan flera kriminella gäng där Einár är inblandad och som redan lett till våld och gripanden fortsätter.

Artisten gick ut maskerad i sociala medier och stoltserade med hur han befann sig i en förort där hans misstänkta kidnappare är folkbokförda. Hans gängrivaler svarade på videon med att visa hur de helt vardagligt stod beväpnade med pistolliknande föremål utanför tunnelbanestationen – då trappade den hyllade artisten upp situationen genom att hota med automatvapen.

Videoklippen som fått stor spridning på Instagram har sin bakgrund i en händelse från våren 2020 när Einár under vilket han rankas som en av Sveriges mest spelade artister på Spotify, kidnappades och förnedringsrånades, vilket Samhällsnytt var först med att avslöja.

Under fjolåret rapporterade Samhällsnytt om händelseutvecklingen efter det brutala överfallet som dokumenterades med bilder. Ett tjugotal misstänkt gängkriminella personer från södra Storstockholm har häktats misstänkta för inblandning i fallet.

Einár (t.h.)

LÄS ÄVEN: Här är Einárs svar till kidnapparna – hotar med automatvapen

Prisad av statsradion

Både statstelevisionen och statsradion har ägnat delar av sitt utrymme åt att ge Einár en plattform att marknadsföra sin musik som glorifierar gängkriminalitet.

I fjol prisades Einar för ”årets låt” på SR-galan P3 Guld. Artisten medverkade i en intervju hos statstelevisionen där han presenterades som ”stjärnskott”. Samtidigt passade statsreportern på att delge tittarna namnen på hans låtar. Inga kritiska frågor om mannens kriminalitet ställdes.

LÄS ÄVEN: Här är kidnappade rapparen Einár – dömd för väpnat rån och knivhugg

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
582Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons