andersson-dadgostar-893773

Bild: Frankie Fouganthin / politik.in2pic.com

Inrikes

V släpper fram Magdalena Andersson (S) som statsminister

Publicerad 11/23/2021
Annons

På tisdagskvällen bekräftade Vänsterpartiet att man kommer släppa fram Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) som statsminister. Vänsterpartiet har fått igenom ett garantitillägg för pensionärer med låga inkomster.

Onsdag klockan 09 ska riksdagen rösta om Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson ska bli Sveriges 34:e statsminister.

LÄS ÄVEN: Talmannen föreslår Magdalena Andersson som statsminister

För att Magadalena Andersson (S) ska väljas krävs stöd från Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Men stödet från Vänsterpartiet har under den senaste tiden varit oklart. Enligt uppgifter i media har S och V förhandlat om bland annat höjda pensioner, förbättrad sjukförsäkring och ett avtal som garanterar att Vänsterpartiet får inflytande framöver.

På tisdagen har Magdalena Andersson (S) suttit i förhandling med Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar rörande ett pensionstillägg. Nu rapporterar SVT att parterna har kommit fram till en uppgörelse i vilken Vänsterpartiet kommer att släppa fram Andersson i morgondagens omröstning.

Garantitillägg för pensionärer

Enligt ett pressmeddelande från Miljöpartiet handlar överenskommelsen om ett garantitillägg för pensionärer med låga inkomster. Det ska innebära upp till 1 000 kronor extra i månaden, skattefritt, och omkring 700 000 personer ska omfattas.

Vidare skriver Miljöpartiet att garantitillägget införs som en ny komponent i bostadstillägget till pensionärer. Det ska i praktiken innebära en utökning av det befintliga konsumtionsstödet.

”Stödet uppgår till som mest 1000 kronor i månaden, och en proposition läggs fram tillriksdagen så att den nya lagen kan träda i kraft den 1 september 2022. Garantitillägget kommer med automatik betalas ut av Pensionsmyndigheten från och med januari 2023. Inkomstavräkningen ska beakta att det fortsatt ska löna sig att ha arbetat eller att arbeta, exempelvis ska garantitillägget inte räknas av mot tjänstepension eller arbetsinkomst.”

Centerpartiet vill inte kommentera överenskommelsen mellan S och V ikväll.

LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson vald till ny S-ledare – lovar knäcka gängen

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
774Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons