För en månad sen meddelade högsta domstolen prövningstillstånd för målet med den så kallade järnrörsfilmen med tre före detta Sverigedemokrater och en av dessa, Kent Ekeroth, kräver SVT på ersättning för att ha använt mobilfilmen i sina sändningar. Efter att hovrätten dömt till Ekeroths fördel överklagade SVT och nu ska fallet avgöras i högsta instans där åtminstone ett av de tre justitieråden misstänks vara jävig.

Prövningstillståndet i högsta domstolen beslutades av de tre justitieråden Cecilia Renfors, Anders Eka och Ingemar Persson. Då Cecilia Renfors satt i granskningsnämnden ställde hon sig bakom SVT:s policy om att särbehandla Sverigedemokraterna negativt, rapporterar tidningen Nyheter Idag.

– Nämnden har tillåtit att programledare gör någon form av avståndstagande från SD, på ett sätt som inte skulle fungera om det gällde ett annat parti. Det har att göra med vad SD enligt sina program står för och mot bakgrund av att det finns en så kallad demokratibestämmelse i radio- och tv-lagen som talar om att programföretag får ta ställning för alla människors lika värde, sa Renfors då.

Ett av de tillfällen SVT tog avstånd från SD var när just Kent Ekeroth höll ett tal på partiets landsdagar.

Kontroversiell utnämning och politisk aktivism

Som justitieombudsman har hon även motsatt sig tvångsåtgärder vid utvisning av en illegal invandrare som förgripit sig på en kvinna och dömts för grov kvinnofridskränkning, argumenterat för att asylsökandes egen uppgivna ålder ska gälla med hänvisning till att dessa då kan bli av med bidrag som barn har rätt till och att polisen inte ska få leta efter id-handlingar på utlänningar.

Renfors utsågs till justitieråd i slutet av förra året av regeringen Löfven. Enligt Ledarsidorna.se, som betecknar utnämningen som ”i allra högsta grad kontroversiell” och varnade för att ”bygga in ytterligare politisk aktivism i statsförvaltningen”, var det Morgan Johansson (S) som berett ärendet.

Kontroverser kring Persson och Eka

Ingemar Persson var med att mildra straffet för SVT-journalisten Fredrik Önnevall som dömts för människosmuggling med hänvisning till att han haft ”närmast humanitära skäl” för att begå brott.

Även Anders Eka har en i fallet problematisk bakgrund då han utsetts till andre vice ordförande i Pressens opinionsnämnd, PON, av dåvarande generaldirektör för advokatsamfundet, Anne Ramberg. Eka var med att fria Expressen från de uthängningar tidningen gjort av invandringskritiska pensionärer 2013. Som justitieråd tillsattes Eka av Stefan Löfven (S).

Skattemiljarder

Om de tre justitieråden river upp hovrättens dom kan Ekeroth bli skyldig att betala statliga SVT:s rättegångskostnader. Han uppger att SVT visat ointresse för att förlikas och understryker att SVT använder skattebetalarnas pengar för att driva på fallet. Han konstaterar även att det för SVT inte spelar någon roll då man har sina skattemiljarder säkrade varje år medan han själv riskerar personlig konkurs.

– Jag som känd politiker är alltid orolig över att juristers personliga politiska preferenser kommer påverka mig negativt. Denna oro blir knappast mindre om det dessutom framkommer uppgifter att domare kan vara jäviga eller ha antipatier mot ett visst politiskt parti. Vi har ju på senare tid sett flera exempel på hur jurister av olika slag, domare, åklagare eller dylikt, funnits jäviga eller partiska mot SD specifikt, säger Kent Ekeroth till Nyheter idag.

– Samtidigt måste jag fortfarande tro att vårt rättsväsende, inte minst på så hög nivå som Högsta domstolen, är professionella nog att se rent objektivt på det hela. I mitt specifika fall har jag ju vunnit i alla instanser hittills så det vore konstigt om HD skulle komma till annan uppfattning.