Sverigedemokraterna kommer inte att stödja en regering där Liberalerna ingår. Det skriver Expressen och hänvisar till ”en centralt placerad källa i SD med insyn”.

Bland de politiker och opinionsbildare på högerkanten, som vill hålla Sverigedemokraterna utanför regeringen, har det lobbats för en potentiell borgerlig regering bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, som sedan förväntas förhandla med Sverigedemokraterna i riksdagen. Nu uppger Expressen (i en låst artikel) att förutsättningarna för ett sådant upplägg är obefintligt.

– En regering som Liberalerna sitter i är inte intressant för oss. Vi kommer inte stödja en sådan regering, säger ”en centralt placerad källa i SD med insyn”.

LÄS ÄVEN: Liberalerna: Vi kan stödja Magdalena Anderssons regering

Moderaterna behöver Sverigedemokraterna

Enligt den senaste mätningen från SVT/Novus samlar M och KD tillsammans endast 24,9 procent av rösterna. I samma mätning uppnår S hela 30,6 procent på egen hand. Ett sådant valresultat skulle innebära att Ulf Kristersson tvingas söka stöd av minst ytterligare ett parti utöver KD i alla frågor där man har S emot sig i riksdagen.

Utåt sett har Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hittills varit försiktig med att uttrycka sig allt för ultimativt inför valet. Han har istället lagt fokus på att det är det politiska sakinnehållet som är avgörande. I direkta samtal med Moderaterna uppges det dock ha klargjorts att SD inte kommer att acceptera en regering där L ingår.

LÄS ÄVEN: Strandhäll varnar för ”nynazistisk” statsminister efter valet

Kristersson ”utesluter ingenting”

Varken M eller SD har än så länge bekräftat uppgifterna officiellt. M är fåordiga om vad som sagts vid samtalen med SD och enligt tidningens källor har ingen överenskommelse nåtts i frågan. När Ulf Kristersson intervjuades av P1 Morgon, ville han inte ge något tydligt svar på frågan om hans tilltänkta regering även inkluderar L.

– Moderaterna och Kristdemokraterna har samarbetat varje dag i 18 år, varav åtta i regeringsställning. Vi har goda erfarenheter också av regeringssamarbete med Liberalerna, men jag håller den frågan helt öppen och utesluter absolut ingenting, sa Kristersson.

SD motsätter sig en regering där L ingår främst med anledning av de radikala skillnaderna inom migrationspolitiken. L har tidigare visat sig vara opålitliga när de fyra partierna M, SD, KD och L skulle försöka enas om en gemensam vårbudget. L krävde omförhandling av en migrationspolitisk skrivning som M, KD och SD tidigare enats om, något SD sade nej till. Det beskrivs från SD:s håll som ett definierande ögonblick.