Efter det uppmärksammade mordet på Tommie Lindh sökte SVT upp mordoffrets föräldrar för en intervju. Den sörjande mamman och pappan förbjöds dock att synligt ha på sig t-shirt med den mördade sonens namn.

I en längre intervju med Exakt24 berättar Mikael och Linnéa Lindh om livet efter att deras son brutalt knivmördades av den sudanesiske migranten Abubaker Mohamad Awad. Föräldrarna är bland annat kritiska till hur media agerat i sin rapportering.

Mamma Linnea berättar att SVT gärna ville ha en intervju med henne efter mordet. När intervjun skulle genomföras krävde statsradion dock att den t-shirt hon hade på sig med sonens namn tillsammans med texten ”glöm aldrig” inte fick synas i bild.

När Linnea frågade varför uppgav SVT-reportern att det var ”order från högre ort”. Ombedd att förklara vad högre ort betydde mer specifikt blev svaret ”regeringsnivå”. Mer än så ville statsreportern inte berätta.

Pappa Mikael är också kritisk till hur medier pixlade bilden på den inledningsvis efterlyste gärningsmannen. Mikael menar att det hindrade allmänheten att vara polisen behjälplig med tips som kunde leda till ett snabbt gripande av mördaren.

På en fråga till media om varför man valt att försvåra gripandet av gärningsmannen fick Mikael svaret att det berodde på mördarens hudfärg.

– Det har blivit så dumt, säger han reflekterande om medias pressetiska överväganden idag.

Läs tidigare artiklar om mordet på Tommie Lindh HÄR.