riksdagen

Foto: Self-taken.

Inrikes

Uppgifter: Uppgörelse mellan S, MP, C och L

Publicerad 1/11/2019
Annons

Enligt uppgifter på fredagen kan en ny regering vara klar till nästa vecka. Under helgen sker avgörande förhandlingar. Det primära målet – att stänga ute SD – har Alliansen kommit överens om i ett dokument.

Det ska vara Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna som ingår i uppgörelsen.

På fredagen sammanträdde Centerpartiet för att ta ställning till vilken statsministerkandidat man ska stödja. Även hos Socialdemokraterna har man kallat in partistyrelsen. På lördagen har Liberalerna möte med partistyrelsen och riksdagsgruppen.

– På bordet finns dels ett nytt förslag på en överenskommelse mellan C, S, L och MP, dels det dokument som Alliansens partiledare förhandlat om de senaste veckorna där man velat tydliggöra att en M/KD-regering inte ska förhandla eller kompromissa för att få stöd av SD, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

Hos Liberalerna är man djupt splittrade och partiet kan bli de som avgör.

Mycket tyder på att den statsministerkandidat riksdagen röstar om den 16 januari blir Sveriges nästa statsminister.

– Såväl talmannen som flera av partiledarna ser gärna att frågan avgörs i den tredje omröstningen för skulle den misslyckas är risken stor att även den fjärde gör det och då står vi inför det extra val som inget parti, förutom SD, vill ha, säger Elisabeth Marmorstein.

”Otroligt viktigt hålla nazismen utanför regeringen”
Liberalernas partistyrelse kommenterar uppgifterna med att man kan tänka sig att såväl utifrån stödja som aktivt sitta i en S-ledd regering. Det viktigaste för partiet är att Sverigedemokraterna – som partistyrelseledamoten Ingeborg Wiksten kallar nazister – hålls utanför allt regeringsinflytande.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons