Upphovsmannen bakom ”öppna era hjärtan”-talet avslöjad – visar ingen ånger: ”Ett av tal jag är allra mest stolt över”

Reinfeldts talskrivare Moa Berglöf bekräftar att det var hon som skrev det berömda talet om ”öppna era hjärtan” – som många menar kostade Alliansen valsegern 2014. Kvinnan har flytt partiet efter valförlusten. Idag driver hon en kommunikationsbyrå. ”Vi vet vad som fungerar. Vår erfarenhet ger dig tryggheten att våga mer”, står det bland annat att läsa på byråns hemsida.

Den 16 augusti 2014 höll Fredrik Reinfeldt sitt berömda tal till nationen där han uppmanade svenskarna att öppna sina hjärtan för att välkomna migrantströmmar under de kommande åren. I talet hälsade han även att det inte finns något reformutrymme kvar i statsbudgeten på grund av stigande migrationskostnader. Nu pekar den moderata riksdagsledamoten Lars Beckman i ett Twitter-inlägg ut Reinfeldts talskrivare Moa Berglöf som den som skrivit talet som kom att bli en symbol för svensk invandringspolitik i modern tid.

I kommentarerna till inlägget menar somliga att talet blev anledningen till Moderaternas valförlust i valet 2014. Men Moa Berglöf låter sig inte påverkas av kritiken. I ett inlägg på Twitter bekräftar hon Beckmans misstankar och skriver:

”Ett av de tal jag är allra mest stolt över.”

I kommentarerna till inlägget får Berglöf både ris och ros. Vissa berömmer henne för principfasthet, medan andra menar att talet blev ”spiken i kistan” för Alliansen samt kallades internt för ”harakiribrevet”. Samtidigt uppger Berglöf att just uttrycket ”öppna era hjärtan” kom direkt från Reinfeldt.

Efter att som många menar ha sänkt Moderaterna var Moa Berglöf snabb med att byta parti. I en uppmärksammad debattartikel i juli 2017 aviserade hon att hon numera ska rösta på Centerpartiet, eftersom Moderaterna ”går åt fel håll”, enligt henne.

Numera driver Berglöf kommunikationsbyrån Östra Flygeln. På byråns hemsida står bland annat följande att läsa:

”Språk är makt. Vi är proffs på att skriva. Och vi har koll på din omvärld. Vi vet vad som fungerar. Vår erfarenhet ger dig tryggheten att våga mer.”

Samhällsnytt har pratat med Lars Beckman som säger följande angående talet:

– Fredrik Reinfeldt är en av våra skickligaste statsministrar som Sverige har haft. Uttrycket ”öppna era hjärtan” har ju blivit en symbol för misslyckad invandringspolitik.

Det går inte riktigt ihop för mig – du menar att Reinfeldt var en av de skickligaste statsministrarna samtidigt som han står för misslyckad invandringspolitik?

– Reinfeldt är en av de mest framgångsrika statsministrar Sverige har haft. Däremot så var det så att den invandringsvåg som kom till Sverige, den kom ju efter att alliansregeringen avgått. Den kom året efter, och där har vi Stefan Löfven som stod och sa ”Refugees welcome!” på Medborgarplatsen. Uttrycket blev klistrat på Reinfeldt.

Moa Berglöf driver en kommunikationsbyrå idag. Anser du att det här talet är ett exempel på framgångsrik kommunikation?

– Det kan jag inte avgöra, men uttrycket har blivit en symbol för misslyckad invandringspolitik, och det uttrycket kommer säkert att leva kvar väldigt länge.

Samhällsnytt har sökt Moa Berglöf för en kommentar. I ett sms svarar hon följande till oss:

”Det kommer inte på tal att prata med din larviga ”tidning” om någonting alls. Ha en bra dag”.

I självbeskrivningen på sin Twitter-profil skrev hon bland annat: ”No retreat, baby, no surrender”.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Egor Putilov

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Stötta Samnytt
Etablissemanget försöker strypa vår ekonomi. Vill du fortsätta läsa Samnytt?
Bli då prenumerant för endast 19 kronor första månaden!