karolinska

Foto: Holger Ellgaard.

Inrikes

Uppror mot lägre löner bland sjuksköterskor i Stockholm sprider sig

Publicerad 3/20/2019
Annons

Sjuksköterskor på Södersjukhuset och Nya Karolinska i Stockholm, som hotar att säga upp sig i protest mot det nya arbetsgivaravtalet vilket innebär lägre lön, får nu stöd av 21 specialistsjuksköterskor.

Med det nya avtalet som ska träda i kraft i april riskerar sjuksköterskorna gå miste om åtskilliga tusen kronor i månaden. I dagsläget arbetar de utifrån en lönemodell som premierar jobb på obekväm arbetstid.

I fjol hotade nio av tio sjuksköterskor vid Sachsska barnmottagning vid Södersjukhuset att säga upp sig ifall avtalet infördes. Där fick man gehör och får behålla nuvarande lönemodell tills vidare.

Tidigare i veckan var det anestesisjuksköterskorna vid Astrid Lindgrens barnsjukhus som anslöt sig till protesterna, och nu även specialistsjuksköterskorna vid den neonatala intensivvården på Danderyds sjukhus och på Nya Karolinska.

– Från högsta nivå är vi totalt negligerade. Det är katastrof. Och utan oss drabbas hela neonatalvården, säger en av sjuksköterskorna den neonatala intensivvården till tidningen Mitt i.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
702Malmöpolisens slöjkvinna attackerar Samnytt: ”Låg standard av människor”
Annons