I veckan röstade SD och S i Lilla Edets kultur- och fritidsnämnd för att slopa den så kallade enprocentregeln vid nybyggnation. Samtidigt vill man satsa på att ge kulturarvet en framträdande plats i den offentliga konsten, som man dessutom vill ska vara opolitisk. ”Vedervärdigt” menar nämndens ordförande Carina Andersson (C).

Enprocentregeln innebär att vid varje ny- och ombyggnation i offentlig regi ska en procent av budgeten avsättas för konstnärlig gestaltning. Regeln har en mångårig tradition. Men då den långt ifrån alltid följs, och inte tillämpats på flera år i Lilla Edet, ansåg SD att den lika gärna kan slopas och att pengarna i stället kan användas på andra områden där de behövs mer.

– Det är ingen idé att vi sitter på gamla regelverk som ingen har för avsikt att följa, säger Frej Dristig (SD) som låg bakom förslaget till Göteborgs-Posten.

Man fick medhåll av Socialdemokraterna.

– Det är ofta som vi inte håller med SD, men i den här frågan tyckte jag att de hade en bra idé. Det handlar inte om att vi inte vill ha konst, utan om vad vi ska lägga pengar på. Och eftersom vi inte har så mycket pengar i kommunen lägger vi kanske dem hellre på aktiviteter och föreningar än på konst, säger Martin Rapp (S).

Rasande centerpartist

Framöver ska man i stället ta ställning till eventuell konstnärlig utsmyckning vid varje enskilt tillfälle – något som nämndens ordförande rasar över.

– Jag tycker det är ett vedervärdigt beslut. Enprocentsregeln har varit en nationell princip i över åttio år och den har alla partier ställt upp på nationellt. Att majoriteten här i Lilla Edet säger att vi ska gå ifrån den tycker jag är oerhört märkligt. Kultur- och fritidsnämnden i Lilla Edet kan inte sätta sig över de nationella riktlinjerna, säger Carina Andersson (C).

Ingen menskonst i Lilla Edet

Samtidigt beslutade man att kulturarvet ska ges en särskilt framträdande plats i den offentliga konsten i Lilla Edet, och då med fokus på tidlös konst som ”harmoniserar med kommunens historia” i stället för ”utmanande samhällskonst”.

– Offentlig konst som kommunen ska betala måste vara opolitisk, men som det ser ut i dag är den nya samtidskonst som visas i Lilla Edet väldigt politisk. Om Carina Andersson vill ha menskonst hemma i sitt vardagsrum får hon gärna ha det men det ska inte finnas i det offentliga rummet, säger Frej Dristig.