Europeiska toppåklagare utreder anklagelser om brott i samband med vaccinförhandlingar mellan EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och vd:n för läkemedelsjätten Pfizer.

Utredare från Europeiska åklagarmyndigheten, Eppo, har under de senaste månaderna tagit över från belgiska åklagare som utreder von der Leyen angående ”inblandning i offentliga funktioner, förstörelse av sms, korruption och intressekonflikter”, enligt juridiska dokument som Politico tagit del av.

Utredningen inleddes ursprungligen av de belgiska rättsliga myndigheterna i staden Liège i början av 2023 efter ett en brottsanmälan lämnats in av den lokala lobbyisten Frédéric Baldan. Han fick senare sällskap av de ungerska och polska regeringarna, även om den senare håller på att dra tillbaka sin anmälan efter valvinsten av en pro-EU-regering ledd av Donald Tusk.

Baldans anmälan kretsade kring ett påstått utbyte av textmeddelanden mellan von der Leyen och Pfizer-chefen Albert Bourla inför EU:s största vaccinavtal under kulmen av pandemin i en affär som kallas ”Pfizergate”.

Vägrar lämna ut information

New York Times, som först avslöjade att utbytet hade ägt rum då de två ledarna utarbetade villkoren för avtalet, har inlett en parallell stämningsansökan mot kommissionen efter att den vägrat avslöja innehållet i meddelandena efter en begäran om tillgång till dokument.

Vaccinavtalet hade ett uppskattat värde på över 20 miljarder euro. Kommissionen har hittills vägrat att avslöja innehållet i textmeddelandena, eller ens bekräfta deras existens.

Affären sågs ursprungligen som en triumf för von der Leyen men den stora mängden vaccin som köptes in har sedan dess ifrågasatts. Sedermera avslöjades att det fanns fyra miljarder euro i bortkastade doser. Vaccinavtalet med Pfizer har sedan dess omförhandlats.