USA:s Högsta domstol, Supreme Court, ger Trump-administrationens bakläxa i dess försök att stoppa utbetalningar på flera skattemiljarder dollar till biståndsprojekt administrerade av USAID som man i Vita Huset anser utgöra ren korruption. Pengarna måste betalas ut slår man fast i en dom på onsdagen.

Nedläggning av den enligt Trump-administrationen genomkorrumperade biståndsorganisationen US Agency for International Development (USAID) en motsvarighet till svenska Sida, utgör en del av ett omfattande projekt att skära ned på statens utgifter. För ändamålet har en särskilt myndighet, Department of Government Efficiency, (DOGE) inrättats under ledning av entreprenören Elon Musk.

LÄS ÄVEN: Trump och Musk lägger ned biståndsmyndighet

Av tidigare hemligstämplade dokument framgick enligt DOGE att USAID var bortom räddning och har drivits av vad Trump i ett uttalande kallade för “ett gäng radikala galningar“. De underentreprenörer som fått sina flöden av skattepengar strypta, har emellertid upprörts av beslutet.

HD-beslut: Pengarna måste betalas ut

Nyligen fick dessa, med hjälp av tjänstemän på justitiepartementet, en federal domare, distriktsdomare Amir Ali, att upphäva regeringens beslut att stoppa mångmiljardrullningen. På onsdagen prövades domen av USA:s högsta domstol som väljer att gå på samma linje – pengarna måste betalas ut.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: “Vänsterns subversiva verksamhet är bottenlöst hyckleri”

HD-beslutet togs emellertid med minsta möjliga marginal med fem domare mot fyra. Man får dock respit med att göra utbetalningarna i stället för att dessa måste ske omedelbart som fordringsägarna krävt.

Fler rättsfall på gång

Ytterligare rättsfall är på gång relaterade till USA:s biståndsverksamheter som Trump-administrationen ärvt från tidigare regeringar och vill avveckla eller banta ned. Projekt som påverkats av att biståndsflödet stryps men nu kommer att kunna fortsätta är bland annat bevattningsanläggningar i Ukraina och Nigeria, medicinsk utrustning till Vietnam och Nepal och malariabekämpning i Kenya, Uganda, Ghana och Etiopien.

Nedläggningen av USAID påverkar dock finansieringen av flera tusen projekt som inte omfattas av onsdagens HD-dom. Sammanlagt handlar det om uppemot 60 miljarder dollar av de amerikanska skattebetalarnas pengar.

LÄS ÄVEN: USA har finansierat och utbildat journalister världen över – sedan 80-talet