USA:s olovliga export av svenska vapen kan ha äventyrat Sveriges Nato-medlemskap
Foto: Pressbild

Sverige har inte skickat svenska pansarvapen till kurderna. Det uppger Karl Evertsson, chef för krigsmaterielgruppen på Inspektionen för strategiska produkter, för Samnytt. Han påpekar att den omdiskuterade vapentypen AT4 även tillverkas på licens av USA.

Det har knappast undgått någon att Sverige ansökt om medlemskap i Nato – men att Turkiet sätter sig på tvären och inte vill släppa in svenskarna i militäralliansen.

Inte minst pekar turkarna på Sveriges täta band till den terrorklassade milisen PKK. I en debattartikel från förra veckan påpekar chefen för Turkiets kommunikationsdirektorat, Fahrettin Altun, att PKK vid flera tillfällen använt det svenskutvecklade pansarskottet AT4 mot turkiska soldater.

LÄS MER: Svenska vapen till PKK bakom Turkiets Nato-nej

Inte från Sverige

Samnytt har kontaktat Utrikesdepartementet för att ställa frågor om de turkiska anklagelserna. Departementet hänvisar i sin tur till myndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP).

Karl Evertsson, chef för Krigsmaterielgruppen på ISP, skriver i ett mejl till Samnytt att Sverige inte exporterar vapen till kurderna.

”Enligt det svenska regelverket får export av krigsmateriel endast ske till stat, statlig myndighet eller av staten auktoriserad mottagare. Sverige har inte beviljat någon export av krigsmateriel till kurdiska aktörer. ISP har heller inga uppgifter om att vapen levererade från Sverige har kommit kurdiska aktörer tillhanda”, skriver han.

Kan komma från USA

Evertsson påpekar därefter att det inte bara är i Sverige som det svenskutvecklade pansarskottet tillverkas.

”Det kan i sammanhanget nämnas att pansarvärnsvapnet AT4 har licenstillverkats av andra länder under lång tid”, upplyser han.

I ett nytt mejl skriver han sedan att:

”Det är sedan länge känt att USA har licenstillverkat AT4. Jag känner inte till att sådan tillverkning ska ha skett i något annat land.”

Olovlig export

Åren 2013 och 2014, under president Barack Obamas regeringstid, exporterades licenstillverkade AT4:or till Libanon, något som även annonserades på Vita husets hemsida.

Exporten genomfördes i strid med det exportavtal USA har med Sverige, och som är ett villkor för den amerikanska licenstillverkningen.

Det var inte första gången amerikanerna exporterade AT4:or i strid med avtalet med Sverige. Dessförinnan hade pansarskottet olovligen även exporterats till Irak.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.