senaten
Vetenskap

USA:s senat: Covidpandemin beror sannolikt på labbläckage

Publicerad 10/31/2022
Annons

I en rapport från en amerikansk senatskommittédrar man slutsatsen att Covidpandemin ”mer sannolikt än inte” är ett resultat av en laboratorieincident. Kommitténs rapport fastslår att teorin om att viruset skulle ha uppstått naturligt ”inte längre förtjänar förmånen av tvivel” – och att det är mer sannolikt att allt började med en laboratorieläcka.

Sedan pandemin först tog fart har människor världen över spekulerat i vad det faktiskt var som först utlöste spridningen av viruset.

I början rådde konsensus om att det var fladdermöss på en kinesisk matmarknad som låg bakom utbrottet. Men senare började alltfler forskare misstänka att viruset hade läckt från ett laboratoriet The Wuhan Institute of Virology i den kinesiska staden för utbrottet – Wuhan – där man samlat in och manipulerat just coronavirus.

Under en lång tid avfärdades den misstanken som en konspirationsteori. Men nu rapporterar den amerikanska senatskommittén att ett labbläckage ”mer sannolikt än inte” ligger bakom Covid-19 och pandemin.

Baserat på analysen av den allmänt tillgängliga informationen verkar det rimligt att dra slutsatsen att covid-19-pandemin, mer sannolikt än inte, var resultatet av en forskningsrelaterad incident”, står det i kommitténs rapport.

LÄS ÄVEN: SVT-reporter ville undersöka kinesisk labbläcka: ”Vågade inte”

Troligtvis inte en spillover-incident

Många framstående forskare har under pandemins gång fortsatt att ifrågasätta teorin om labbläckage och hävda att en naturlig spillover-incident – alltså när en sjukdom överförs från en djurart till en annan – är en mer trolig förklaring.

Den nya rapporten konstaterar emellertid att det funnits ”ett antal avvikelser” i uppkomsten av Covid-19 jämfört med andra spillover-sjukdomar som Sars och Mers.

Nästan tre år efter att Covid-19-pandemin började saknas kritisk bevisning som skulle påvisa uppkomsten av Sars-CoV-2, och att den resulterande Covid-19-pandemin orsakades av en naturlig zoonotisk spridning”, står det i rapporten.

Den nya rapporten publicerades bara en vecka efter att forskare påstod sig ha upptäckt bevis för att Covid-19 är ett virus som konstruerats i ett laboratorium.

LÄS ÄVEN: Wuhanlabbet nu pandemins mest troliga källa

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
772Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons