När EU-kommissionen nyligen rankade medlemsländernas nivå av digitalisering kritiserades Sverige för bristande täckning i mobilnätet. I delar Kiruna kommun är läget så illa att när någonting akut händer, tvingas invånarna ringa SOS alarm i Finland som därefter måste koppla vidare till svenska SOS.

– Det går inte att ringa till svenska SOS över huvud taget, konstaterar Sixten Jensen, som bor i Keinovuopio.

Den omständliga processen att gå via Finland tar tid och ökar riskerna för den som är i akut behov av hjälp, rapporterar tidningen NSD.

– Min granne blev sjuk för ett par år sedan, och jag tror att han fick vänta i tre, fyra timmar innan han fick hjälp. Det var inget allvarligt som tur var, men hade det varit en hjärtinfarkt eller något hade han säkert dött, säger Jensen.

LÄS ÄVEN: Energiministern KU-anmäls för lögner i SVT om elpriser

”Inte kommersiellt lönsamt”

Den hårt kritiserade energi- och digitaliseringsministern Khashayar Farmanbar (S), vars första boende i Sverige var en flyktingförläggning i Svappavaara utanför Kiruna, torde vara bekant med den bristande täckningen i norr. Än så länge har han dock inte gjort något uttalande i frågan.

I slutet av juli KU-anmäldes Farmanbar av Kristdemokraterna, sedan han i ett inslag i statstelevisionen misstänks ha vilselett tittarna gällande Sveriges skyhöga elpriser. Konstitutionsutskottet ska nu granska om Farmanbars uttalande strider mot saklighetskravet för statsråd. Tidigare har Farmanbar även KU-anmälts av Moderaterna och Sverigedemokraterna för vilseledande uttalanden om kärnkraften.

Enligt Post- och telestyrelsen är det upp till teleoperatörerna att själva välja var de ska bygga ut sina nät. Sannolikt har de bedömt att det inte är kommersiellt lönsamt att bygga ut mobilnätet så att det når Keinovuopio, skriver Omni.