Istället för att ta vara på arbetslösa ungdomar och invandrare som redan finns i landet har lantbruksnäringen sedan länge föredragit utländska säsongsarbetare. När coronaepidemin var ett faktum började landets livsmedelsproducenter oroa sig för att det skulle bli svårt att upprätthålla detta. Nu har dock oron inom branschen lagt sig när lantbrukarna åter får tillgång till billig utländsk arbetskraft tack vare ett undantag i inreseförbudet.

– Det är väldigt oroligt för vi vet inte om det löser sig, sa lantbrukaren Alf Bjelkenstedt till SVT i början av maj. Han oroade sig för hur hans jordgubbsfält skulle skördas utan billig arbetskraft från utlandet.

EU:s stängda gränser under pandemin hotade möjligheten att som vanligt ta in lågavlönade utländska bärplockare. Arbetsförmedlingen började därför snabbutbilda arbetslösa för att rädda skörden. Dessa skulle sedan inte erbjudas jobb men däremot praktik på lantbruk i behov av personal.

Nu, bara ett par veckor senare, drar man i handbromsen. Utbildningen ”sätts på paus” och tar inte längre in fler sökande. Få av eleverna på utbildningen kommer ens erbjudas praktikplats, berättar SVT. Branschen vill helt enkelt inte ha vare sig svenska ungdomar eller långtidsarbetslösa asylmigranter på sina fält.

Sedan EU fattat beslut om att göra ett riktat undantag i corona-restriktionerna och tillåta resor för arbetskraft inom livsmedelsindustrin, ratas de inhemska arbetslösa återigen av branschen till förmån för tillfällig utländsk arbetskraft. Enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) görs undantaget i inreseförbudet för säsongsarbetare bland annat för att det ska kunna finnas jordgubbar i midsommar, rapporterar SvD.

LRF: Plocka bär för komplicerat för landets invandrare

Marcus Söderlind, ordförande i LRF Trädgård, hävdar att det handlar om att få hit erfarna arbetare. Enligt honom är bärplockandet så komplicerat att den två veckor långa utbildning som Arbetsförmedlingen erbjuder är inte förslår. Som argument säger han i en kommentar till SVT bland annat att: ”Rekryteringsprocesserna börjar ju ofta så tidigt som i oktober året innan”.

Enligt Anders Johannesson, arbetsmarknadsexpert hos LRF, utförs cirka 16 000 säsongsarbeten inom jordbruket och trädgårdsföretagen varje år i Sverige. Allt arbete utförs inte av tillfällig utländsk arbetskraft men en stor del gör det.

Att utbildningsprojektet skulle återupptas är i dagsläget osannolikt, i och med regeländringarna och branschens preferenser. Men statstelevisionen väljer att kalla stoppet för en ”paus”. Från Arbetsförmedlingen är reaktionerna lågmälda och beskedet tas med en axelryckning.

– Utbildningen kom till på uppdrag från branschen men nu verkar det som att de löser det själva, säger Jan Andersson, delprojektledare på Arbetsförmedlingen.

authorimage