klassrum skola
Inrikes

Uteblivet gymnasiesamarbete i Blekinge med hänvisning till SD-M-KD-styret

Publicerad 12/18/2018
Annons

Det planerade samarbetet mellan de tre kommunala gymnasieskolorna i västra Blekinge blir inte av. Enligt Per-Ola Mattsson (S), kommunalråd i Karlshamn, vill man inte skicka elever från krigshärjade länder ”till en kommun [Sölvesborg] vars politiska ledning inte vill att de ska vara i landet över huvud taget”.

På grund av att klasserna på de yrkesförberedande utbildningarna är små planerade man att programmen skulle delas upp mellan skolorna i Sölvesborg, Karlshamn och Olofström. Men efter samstyret med SD, M, KD och SoL-partiet tog över makten i Sölvesborg avbryter de två övriga kommunerna samarbetet.

– Om vi skulle flytta ett av våra program till Sölvesborg kan det bli så att vi behöver skicka elever från krigshärjade länder till en kommun vars politiska ledning inte vill att de ska vara i landet över huvud taget, säger Per-Ola Mattsson (S).

Emilie Pilthammar (M) avfärdar Mattssons resonemang.

– Vi i samstyret kommer inte att göra några drastiska förändringar av gymnasieskolan. Elever från andra länder ska ha samma förutsättningar som alla andra.

Karlshamn och Olofström har nu istället vänt sig till Ronneby för att få till ett samarbete.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
581Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons