elrem-kungen-gungor-begard-haktad-feat
Inrikes

Uteslutne gangsteradvokaten åtalas – hjälpte kriminella planera mord

Publicerad 6/8/2022
Annons

Samnytt har tidigare rapporterat om hur den tidigare toppadvokaten bland gängkriminella, Ekrem Güngör med smeknamnet ”Kungen” uteslutits ur Advokatsamfundet och häktats misstänkt för att själv vara inblandad i grov gängkriminalitet. Nu åtalas han för förberedelse till mord.

Konkret handlar det om ett mord som ledare inom de invandrarkriminella nätverken Dödspatrullen och Headshotligan velat få utfört men inte kunde planera utan hjälp då de vid tidpunkten satt inlåsta på Kriminalvårdens högsäkerhetsavdelning Fenix på Kumlaanstalten.

Mordet skulle bli en hämnd för en tidigare dödsskjutning inom ramen för de pågående gängkriminella konflikterna i de ”utsatta” områdena i Stockholm. Det tilltänkta offret var livsstilskriminelle Sourosh Gholamreza med smeknamnet ”Masken”.

För att kringgå de restriktioner beträffande kontakter med omvärlden som gängledarna var belagda med involverade de en av sina advokater i planeringen av mordet. Planerna avslöjades dock i samband med att krypteringen till appar som Encrochat knäcktes och i mars begärds han häktad misstänkt för förberedelse till mord.

Åtals för flera brott

På tisdagen väcktes åtal mot Ekrem Güngör. Som alternativa brottsrubriceringar till förberedelse till mord anges medhjälp till förberedelse till mord, stämpling till mord och medhjälp till stämpling till mord. Enligt åtalet har Ekrem förmedlat uppgifter om ”kontraktet” på mordet och även hjälpt till att samla in de pengar som den ”torped” som skulle utföra mordet skulle ha i ersättning för uppdraget.

Det anförs som en försvårande omständighet att Ekrem har missbrukat sin ställning och särskilda förtroende som advokat för att utföra brotten.

Utöver detta åtalas Ekrem även för grovt skyddande av brottsling. Detta för att ha hjälp gängledaren Mario Mia Golzar som var frihetsberövad med restriktioner att kommunicera med omvärlden och saboterat förundersökningen så att den måste läggas ned.

Även advokatkollegan ”Prinsen” åtalas

Tillsammans med advokatkollegan Amir Amdouni med smeknamnet ”Prinsen”, som också han nyligen uteslöts ur Advokatsamfundet, åtalas Ekrem även för ytterligare ett fall av grovt skyddande av brottsling. Konkret handlar det om att de två advokaterna förmedlat sekretessbelagda uppgifter till gängledaren Chouaib Lamouri och det så kallade Vårbynätverket ur en brottsutredning gällande mord och mordförsök.

Båda advokaterna åtalas dessutom för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott. Även här är det till Chihab Lamouri som uppgifter läckts. I samband med en häktningsförhandling ska gängledaren via Ekrem och Amir bland annat ha fått reda på att han var föremål för hemlig avlyssning och varnats för att det monterats upp övervakningskameror för att styrka de narkotikabrott som Chihab misstänktes och senare dömdes för.

”Skadat förtroendet för advokatkåren”

Enligt åklagaren i målet, Ewamari Häggkvist, har de två advokaterna genom sitt agerande försvårat och förhindrat möjligheten att utreda och lagföra allvarlig brottslighet som är kopplad till gängkriminalitet samt allvarligt skadat såväl allmänhetens som rättsväsendets förtroende för advokatkåren.

Både Ekrem och Amir nekar till brott.

LÄS MER: Gangsteradvokaten Ekrem ”Kungen” Güngör begärd häktad för förberedelse till mord
LÄS MER: ”Mycket framstående” advokater ska ha hjälpt kriminella: ”Polisen gjorde horhus”
LÄS MER: Uteslutne gangsteradvokaten Amir ”Prinsen” Amdouni åtalas

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons