Högsbo

Högsbo är en stadsdel belägen några kilometer från centrala Göteborg. Foto: Ankara

Inrikes

”Utländsk man” i Göteborg förföljer småbarn hem – tränger sig in i bostaden och stjäl

Publicerad 2/8/2019
Annons

I Göteborgsområdet har polisen mottagit en lång rad av anmälningar om en utländsk man som förföljer småbarn hem för att sedan lura sig in i bostaden och stjäla. Mannen beskrivs som lång, smal, dåliga tänder och utländskt utseende. Trots vittnesmålen väljer media att utelämna gärningsmannens signalement.

I måndags uppmärksammade P4 Göteborg att en 9-årig flicka blivit förföljd av en vuxen man i 30-45-årsåldern i stadsdelen Högsbo i sydvästra Göteborg. Mannen ska ha kontaktat flickan vid bostaden och sagt att han måste kontrollera dörrarna där inne. Därefter har mannen klivit in i bostaden, rotat igenom ”alla saker” och sedan lämnat bostaden med olika värdesaker.

I samband med att mannen rotade runt ringde pappan för att kontrollera att dottern kommit hem ordentligt från skolan. Då viskade flickan i telefonen att det är en man som rotar omkring i bostaden. Pappan förstod att det handlade om en tjuv och larmade polisen som i sin tur skickade radiobilar, hundpatrull och teknisk personal.

Den 9-åriga flickans mamma beskriver mannen som ”lång, smal, fula tänder och utländsk”. Enligt polisen har man mottagit omkring 15-tal anmälningar i Göteborgsområdet om brott med likartat tillvägagångssätt.

Det handlar i samtliga fall om att ha gett sig på barn mellan 9 och 11 år, och signalementet på gärningspersonen i det aktuella fallet stämmer också överens med de som lämnats vid de tidigare anmälningarna. Polisen utesluter dock inte att det kan röra sig om en liga med flera män.

Varnar andra på Facebook
I Facebookgruppen ”Vad händer på Högsbohöjd” skriver mamman och varnar andra i området för mannen som trängde sig in i deras bostad. Enligt flickans vittnesmål ska mannen ha frågat om hennes föräldrar var hemma, för att sedan avancera in i bostaden.

Vågar inte gå hem längre
I en intervju med Aftonbladet förklarar flickans pappa att hon upptäckte mannen redan 50 meter ifrån huset. Enligt flickan har mannen rotat i byrålådor, i tv-lådor och i bokhyllan. Han ska ha fått med sig en mobiltelefon, kontanter och andra värdesaker.

Nu vågar flickan inte längre gå hem själv från skolan trots att hon enligt pappan lärt sig och varit ”jätteduktig” med det. Pappan uttrycker också en rädsla och känner sig inte heller trygg med att dottern går hem själv.

– Det känns äckligt att han förföljt henne. Det är en så svag punkt man har med barnen, när de börjar gå hem själva, förklarar pappan.

Fler fall denna vecka
Enligt Polisen har tre anmälningar upprättats under den senaste veckan om barn som blivit förföljda hem i stadsdelarna Bagaregården och Lunden i Göteborg.

Bland annat ska en 11-årig pojke ha blivit förföljd av en man till sitt hem. Mannen tog kontakt när pojken skulle gå in och tänkte följa med in i hemmet. Pojken blev orolig och tog upp sin telefon för att ringa mamman – mannen ska då ha försökt att stjäla pojkens telefon och därefter lämnat platsen.

Nu går skolor ut och varnar eleverna för att akta sig för den ”utländska mannen med dåliga tänder”. Polisen söker efter tips – om du vet något ring 114 14.

Gammelmedia mörkar signalement
När Sveriges Radio och Aftonbladet rapporterar om brotten väljer de att helt utelämna att misstänkt gärningsman har utländskt utseende. I mammans varning på Facebook står det klart och tydligt vad flickan har sett framför sig i sitt eget hem. Även polisen bekräftar att mannens signalement som flickan uppgivit stämmer överens med tidigare fall.

Ändå väljer Aftonbladet att helt utesluta signalement medan SR vagt skriver att ”en del har sagt att han är mörkhårig”.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1159”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons