Polisen polis

Genrebild. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Utlänning stal skor och coronahostade mot polis: ”Ska ge dig och din familj”

Publicerad 7/11/2020
Annons

En 21-årig man som skulle gripas för en butiksstöld i Göteborg gjorde motstånd genom att hosta och hota att ge polismannen och hans familj coronasmitta. Nu har mannen dömts till fängelse.

Samhällsnytt har tidigare rapporterat om hur metoden att hota eller försöka överföra covid-19 har populariserats bland antisociala och kriminella som ett sätt attackera poliser och undvika att bli gripna. I april uppmärksammade vi att hela 130 fall av sådana hostattacker hade registrerats hos polisen.

LÄS ÄVEN: Polis attackerades med ”coronahosta” – gärningsman på fri fot0

Det var i mitten av juni som 21-åringen hade stulit skor från en butik vid Avenyn i centrala Göteborg. I samband med gripandet har mannen hostat mot polisererna på plats vilket tvingade dem att ta på sig skyddsutrustning.

”Jag ska ge dig och din familj corona”

Brottlsingen bar munskydd som ska ha åkt ned i samband med transporten till arresten. Då har han sagt till en polisman, ”jag ska ge dig och din familj corona”. Mannen ställdes inför rätta i Göteborgs tingsrätt där han erkände den nya stölden men förnekade att han har hostat mot polisen.

Rätten dömer mannen för förgripelse mot tjänsteman och stöld till fängelse i två månader. Polisen som utsattes för hostattacken begärde skadestånd för kränkning men det anser tingsrätten att han inte har rätt till.

Statsradion döljer mannens bakgrund

I Sveriges Radios rapportering framgår det inte någon närmare information om vem gärningsmannen är. Enligt GT är mannen medborgare i ett annat europeiskt land och har tidigare gjort sig skyldig till flera stölder.

LÄS ÄVEN: Ertappad tjuvåkare corona-hostade biljettkontrollant i ansiktet

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1040Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons