corona-covid-barn-bebis
Inrikes

Utlovad coronababyboom uteblev – riskerar att bli demografisk katastrof i Europa

Publicerad 4/7/2021
Annons

Den förväntande ökningen av barnafödande som pandemin skulle innebära, där människor suttit i karantän och haft mer tid för varandra, ledde tvärtom till en nedgång.

– Förr i tiden har kriser ofta utlöst en babyboom, sa Jesper Brodin, chef för Ikeas holdingbolag Ingka Group, i april 2020 och spådde att lagren snabbt skulle fyllas med produkter för bebisar och nyblivna föräldrar. Ett år senare syns dock inga spår efter några coronabebisar.

Effekten av pandemin tycks i stället ha blivit ett sjunkande barnafödande och enligt en amerikansk studie som inleddes i mars i fjol förändrade sexvanor.

I Frankrike, som haft ett av EU:s högsta födelsetal, är nu ett av de värst drabbade länderna med en nedgång på sju procent i december jämfört med samma månad året innan. I januari låg minskningen på 13 procent och i februari fem procent back.

Liknande siffror rapporteras också från Italien och Spanien där man satt nya bottenrekord – i Italien det lägsta antalet sedan landets enande i slutet av 1800-talet och i Spanien sedan 1941.

Även i Sverige har en nedgång skett. I januari minskade barnafödandet med 6,4 procent. Ifall det verkligen rör sig om en trend menar man dock är för tidigt att säga.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1173”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons