Den förväntande ökningen av barnafödande som pandemin skulle innebära, där människor suttit i karantän och haft mer tid för varandra, ledde tvärtom till en nedgång.

– Förr i tiden har kriser ofta utlöst en babyboom, sa Jesper Brodin, chef för Ikeas holdingbolag Ingka Group, i april 2020 och spådde att lagren snabbt skulle fyllas med produkter för bebisar och nyblivna föräldrar. Ett år senare syns dock inga spår efter några coronabebisar.

Effekten av pandemin tycks i stället ha blivit ett sjunkande barnafödande och enligt en amerikansk studie som inleddes i mars i fjol förändrade sexvanor.

I Frankrike, som haft ett av EU:s högsta födelsetal, är nu ett av de värst drabbade länderna med en nedgång på sju procent i december jämfört med samma månad året innan. I januari låg minskningen på 13 procent och i februari fem procent back.

Liknande siffror rapporteras också från Italien och Spanien där man satt nya bottenrekord – i Italien det lägsta antalet sedan landets enande i slutet av 1800-talet och i Spanien sedan 1941.

Även i Sverige har en nedgång skett. I januari minskade barnafödandet med 6,4 procent. Ifall det verkligen rör sig om en trend menar man dock är för tidigt att säga.