Ordningsvakt / Inrikesminister Mikael Damberg (S)

Faksimil Instagram / Regeringen

Inrikes

Utökade befogenheter till ordningsvakter ska lösa polisens kris

Publicerad 5/24/2021
Annons

Ordningsvakter ska ges utökade befogenheter föreslår regeringens utredare, Agneta Bäcklund, i ett betänkande om en ny lag. Anledningen är, enligt regeringen, att den nuvarande regleringen av ordningsvakter inte motsvarar samhällets behov.

I fredags tog inrikesminister Mikael Damberg (S) emot betänkandet ”En ny lag om ordningsvakter”, som har tagits fram av justitierådet och den särskilda utredaren Agneta Bäcklund, vars uppdrag har varit att se över det nuvarande regelverket.

Nu föreslås att ordningsvakter ska kunna ges fler befogenheter och även kunna utnyttjas för fler ändamål än tidigare. Bland annat handlar det om transporter av omhändertagna personer till sjukhus och polisstationer. Ordningsvakter ska även ges befogenhet att ”förstöra mindre mängder alkohol” samt utföra kroppsvisitation i syfte att identifiera personer.

I betänkandet föreslås att polisens möjlighet till ”ledning och kontroll” av ordningsvakterna ska stärkas. Tanken är att den som vill använda ordningsvakter först måste söka tillstånd hos polisen, som sedan ska meddela villkor för ordningsvakternas tillämpning. Enligt Bäcklund ska vem som helst kunna ansöka om tillstånd för att använda ordningsvakter, uppger Dagens Juridik.

LÄS ÄVEN: Kritik mot kostnaderna för väktare och ordningsvakter

”Ska komplettera polisens verksamhet”

– Ordningsvakter ska komplettera polisens verksamhet. De ska lyda under polisen och följa deras anvisningar. De ska inte ersätta polisen i något sammanhang och de får inte utföra uppgifter som kräver polisiär organisation och kompetens, säger Agneta Bäcklund vid Justitiedepartementets pressträff.

Utbildningstiden föreslås fördubblas, till 160 timmar, det vill säga fyra veckor, vilket även höjer kostnaden för utbildningen. Kostnadshöjningen kommer att drabba både den som går utbildningen och skattebetalarna, konstaterar Bäcklund. De nya reglerna föreslås träda i kraft 1:a juli 2023 och ska först ut på remiss.

Tidigare har inrikesministern lovat 10 000 nya poliser till år 2024, ett mål som även ingår i den så kallade januariöverenskommelsen. Inte mycket tyder i dagsläget på att målet kommer att uppnås, något som Samnytt tidigare skrivit om. Bland annat är platserna på polisutbildningarna inte i närheten av att fyllas.

LÄS ÄVEN: Ordningsvakten bröt benet på fotbollssupporter: ”Jävla svennejävel”

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons