Foto: Ulf Bodin/CC BY-NC-SA 2.0

Foto: Ulf Bodin.

Inrikes

Utredare föreslår statliga ankomst- och avresecenter

Publicerad 3/28/2018
Annons

Migranter som fått avslag måste återvända direkt. ”Mottagandesystemet måste förändras i grunden.”

I november 2015 tillsatte regeringen en utredning för att föreslå åtgärder ”för att skapa ett sammanhållet system för mottagande och bosättning av asylsökande, nyanlända samt ensamkommande barn”.

Idag presenterar regeringens särskilde utredare Martin Olauzon, som menar att ”mottagandesystemet måste förändras i grunden”, sina förslag där den främsta åtgärden handlar om upprättandet av statliga ankomst- och avresecenter.

På ett ankomstcenter ska samtliga asylsökande inhysas där alla myndigheter och aktörer som den asylsökande behöver möta ska finnas tillgängliga. Där ska även nödvändig information om hur Sverige fungerar finnas tillgänglig och migranten ska delta i en obligatorisk kartläggning av utbildning och yrkesbakgrund.

På avresecenter ska migranter som fått avslag på asylansökan placeras i väntan på avvisning. Olauzon menar att det är helt avgörande för att upprätthålla en långsiktig migrationspolitik som värnar asylrätten att personer som har verkställbara avlägsnandebeslut återvänder direkt.

Övriga förslag handlar bland annat om begränsningar av lagen om eget boende, EBO, och framhåller samtidigt att Sverige använder EBO i en omfattning som saknar motstycke jämfört med andra länder.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
543Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons