➤ Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

På tisdagen presenterade regeringen resultatet av utredare Mari Heidenborgs utredning kring barnäktenskap, tvångsäktenskap och brott med hedersmotiv.

Heidenborg föreslår skärpta regler för erkännande av utländska äktenskap som ingåtts av barn utan tidigare anknytning till Sverige. Förslaget innebär att barn i Sverige, oavsett medborgarskap och hemvist, får samma skydd mot barnäktenskap.

Utländska barnäktenskap, där ingen av parterna har någon anknytning till Sverige, ska inte erkännas om någon av parterna var under 18 år när någon av dem kom till Sverige.

– Vi måste säkerställa att alla barn som befinner sig i Sverige skyddas mot barnäktenskap. Det är därför med stort intresse jag tar emot det här betänkandet, säger migrationsminister och biträdande justitieminister Heléne Fritzon.

Hos Sverigedemokraterna välkomnar man de föreslagna åtgärderna men beklagar samtidigt att man inte vågar gå hela vägen och föreslå ett totalförbud mot alla former av barnäktenskap inom landet, utan undantag.

– Bra att det äntligen börjar hända något på området, men tråkigt att utredningen inte vågar sätta ner foten och totalförbjuda alla barnäktenskap, säger Mikael Eskilandersson, familjerättspolitisk talesperson.

– Under flera år var Sverigedemokraterna ensamma om att se problemet med barnäktenskap. Trots att media uppmärksammade fall vid flera tillfällen, så valde övriga partier att titta bort. Jag tycker det är bra att de övriga partierna nu äntligen fått upp ögonen och börjar agera för alla barns rättigheter att vara barn.