Tidigare i veckan kunde Samnytt avslöja att den polischef som anklagades för att ha tvångskysst ett befäl under en chefskonferens är Teodor Smedius. En brottsutredning rörande ofredande inleddes men tog plötsligt stopp. Chefsåklagare Per Nichols motiverar sitt beslut att lägga ned utredningen med att han inte kan se något brottsligt uppsåt.

Händelsen skedde den 9 december förra året i samband med att Göteborgspolisen höll en chefskonferens på spahotellet Vann utanför Lysekil. Det framgick av vittnesmål att Teodor Smedius hållit fast manliga chefskollegor och därefter utdelat ”tvångskyssar” – på munnen och i pannan, vilket GT var först med att rapportera om.

LÄS ÄVEN: Vänsteraktivistisk polischef tvångskysste befäl – ”För att förnedra”

Enligt poliskällor till Samnytt ska Smedius, lokalpolisområdeschef i Göteborg city, bland annat ha antastat ett befäl under en middag i syfte att förnedra personen som tidigare har motarbetat hans vänsteraktivism inom lokalpolisområdet. Anklagelserna mot Smedius sker samtidigt som han bedriver ”värdegrundsarbete” mot sexistisk kultur inom kåren.

– Vi bedriver ett förändringsarbete som vissa inte är bekväma med och man försöker förstöra det så långt som möjligt, försvarar sig Smedius när Samnytt ringde upp.

Smedius fick stöd av Erik Nord som är högsta polischef i Göteborg.

– Han är fortfarande chef och har mitt förtroende, men sen får ärendet ha sin gång, säger Erik Nord till GT.

Åklagaren: ”Inget brottsligt uppsåt”

På onsdagen beslutade chefsåklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren att förundersökningen rörande ofredande ska läggas ned. Nichols, som även har ansvarat över utredningen om Lars Vilks-kraschen, motiverar beslutet med att det inte går att styrka att polischefen har haft ett brottsligt uppsåt.

Givet omständigheterna när den nu utredda händelsen inträffade och relationen mellan målsägande och misstänkt bedöms att det inte är möjligt att styrka att den misstänkte verkligen haft ett brottsligt uppsåt med sitt handlande vilket är en förutsättning för att brott ska föreligga. Av här anförda skäl ska förundersökningen läggas ned.LÄS ÄVEN: Vänsteraktivister tvångsutbildar poliser – polischef vägrar svara