Foto: EU2017EE Estonian Presidency.

Utrikesministern ger sin syn på demokratin: ”Vad ska hända om andra länder säger att demonstranter på våra gator har rätt?”

1.3K Shares

Många har reagerat starkt på Margot Wallströms uttalande.

I morse uppmärksammade Samhällsnytt att Sverige, i form av utrikesminister Margot Wallström (S), säger nej till ett extrainkallat möte i FN:s säkerhetstråd med anledning av situationen i Iran.

Begäran hade kommit från USA där president Donald Trump ställt sig på iranska folkets sida.

Motiveringen till Wallströms nej är att ”det som sker i Iran utgör i dagsläget inget hot mot internationell fred och säkerhet”.

Kritik kommer nu från USA mot EU som man anser är alltför dämpat gentemot Iran.

– Vi menar att det är viktigt med dialog och att vi ska använda det faktum att vi har kanaler och ett sedan länge pågående samtal med Iran. Vi har utbyten, besök, handel och många olika vägar som kan påverka, säger Margot Wallström.

– Vi har varit mycket kritiska när det gäller bristande respekt för mänskliga rättigheter och vi måste markera att det är helt oacceptabelt med insatser som leder till att människor dödas, men vägen framåt är att fortsätta dialogen och sakta men säkert ligga på.

På frågan om varför EU inte kan ställa sig bakom människor som demonstrerar för demokrati i Iran, svarar Wallström att ”alla har rätt att uttrycka sin åsikt” och ”alla har rätt att demonstrera för att till exempel bekämpa arbetslöshet eller mindre sociala klyftor”, men lägger även till:

– Men tänk om andra skulle yttra sig om vår utveckling? Om andra länders företrädare skulle säga att demonstranter som går ut på våra gator och torg har rätt?

”Det viktiga är att man respekterar grundläggande demokratiska principer för hur ett land bör skötas”, heter det vidare.

En som reagerat på Wallströms uttalande är Hanif Bali (M):

Kära Margot, om Sverige hade en regim som hängde bögar från kranar, tillämpade sharia och förskingrade miljardtals dollar så hade jag som svensk medborgare varit tacksam om demokratiska länder hade sagt att demonstranterna på våra gator har rätt.

1.3K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.