Utrikesministerns make: ”Mohammed får gärna bli ett vanligare namn”
Mats Erikson och Ann Linde (S)/Genrebild. Foto: Faksimil Facebook

I helgen gick utrikesminister Ann Lindes make, LO-pampen Mats Erikson, ut för att ventilera hur besvärad han är över att det muslimska namnet Mohammed ännu inte är ett vanligare namn i riket. ”Det får gärna bli vanligare”, skriver han.

Eriksson som till vardags arbetar som politisk sekreterare hos LO ägnade sig på lördagen åt att studera de vanligaste namnen bland nyfödda pojkar i landet.

LÄS ÄVEN: Drygt hälften i gruppen 0-44 födda av två infödda föräldrar – svenska barn snart i minoritet

I ett Twitterinlägg skriver Erikson att Mohammed ”bara är på plats 37 bland svenska pojknamn”. Det menar han är för lågt och hoppas att det framöver blir vanligare eftersom han anser att det är ett fint namn.

En närmare titt hos Statistiska centralbyrån (SCB) visar att namnet ’Mohamed’ år 2020 landade på en andraplats över de vanligaste pojknamnen i Malmö.

Hånade mördad 60-åring

I december 2019 uppmärksammade Samhällsnytt hur den högt uppsatte LO-mannen retweetade ett hån mot 60-årige Kjäll Gustavsson som blev ihjälhuggen i samband med han försökte stoppa ett rånförsök i Gislaved.

LÄS ÄVEN: Här hånar högt uppsatt socialdemokrat tillika utrikesminsterns man den mördade 60-åringen

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.