Utvisningsdömd fortsätter förstöra vid terrormördade Ebbas grav – spottade på pappan

2.7K Shares

Sedan sommaren har det rapporterats att en invandrare systematiskt skändar 11-åriga terroroffret Ebba Åkerlunds grav i Stockholm. Trots åtal tillåts gravskändaren att vara på platsen och vandaliseringen bara fortsätter varje vecka, berättar Ebbas pappa. Under tisdagskvällen var han återigen där.

LÄS MER: Utvisningsdömd har skändat terrormördade Ebbas grav 30 gånger – pappan kritisk  

Skadegörelsen vid gravplatsen fortsätter enligt ett mönster som har pågått i ett halvårs tid, enligt Ebbas pappa Stefan.

En 59-årig hemlös och utvisningsdömd man från Polen står åtalad för två fall av brott mot griftefriden vid Adolf Fredriks kyrkogård i Stockholm, ett brott som kan ge böter eller fängelse i upp till två år.

11-åriga Ebba Åkerlund var en av dem som i terrordådet i april förra året på Drottninggatan i Stockholm brutalt mördades av den illegale invandraren Rakhmat Akilov.

För tre månader sedan tog Ebbas pappa Stefan på egen hand fast den misstänkte gravskändaren. Trots tidigare utvisningsbeslut och åtal släpptes mannen fri i väntan på rättegång.

LÄS MER: Trots åtal fortsätter den utvisningsdömde att förstöra terrormördade Ebbas grav

Senast under tisdagskvällen var mannen återigen vid Ebbas grav. Pappan beskriver i ett inlägg på Facebook hur mannen var ”extremt hotfull” och spottade på honom. Därefter lämnade mannen kyrkogården och pappan följde efter honom i 15 minuter samtidigt som han ringde polisen. Någon polis kom aldrig till platsen.

Tack så j-vla mycket, P**tr, för att du spottade ner mina kläder ikväll! Detta blir bara sjukare och sjukare. När jag…

Posted by Stefan Ebbas Pappa on Tuesday, December 11, 2018

Gravskändaren: ”Inte förbjudet”
Den åtalade mannen berättar i polisförhör att han brukar besöka Ebbas grav i princip dagligen, eftersom ”det inte är förbjudet att besöka graven”. Samtidigt lovade mannen i förhöret att hålla sig borta i fortsättningen.

Hotat kyrkans personal
I polisens utredning mot gravskändaren framkommer uppgifter om att mannen tidigare har blivit konfronterad av besökare i samband med skadegörelse av gravplatser vid Adolf Fredriks kyrkogård. Han har då blivit ”aggressiv” och ”skrikit någonting på ett utländskt språk”.

Vid tidigare skadegörelse har mannen även blivit konfronterad av en trädgårdsmästare som arbetar vid kyrkogården. Då har mannen ”gormat på ett utländskt språk” och när trädgårdsmästaren försöker avvisa honom fysiskt ”drar mannen upp en kniv”.

LÄS MER: Ebbas pappa: Huvudlös asyl- och migrationspolitik bär ansvaret för Ebbas död

Rättegång
Den 8 mars 2019 kommer rättegång att hållas i ärendet. Ebbas pappa yrkar på 310 000 kronor i ersättning av mannen för kränkning och bevakning av gravplatsen.

Ebbas pappa uttrycker sin frustration i väntan på rättegången, ”Blir så trött på detta! Det tar aldrig slut. Skall han hålla på så här ända fram till rättegången i mars?”.

2.7K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.