Lucia 91

Genrebild luciatåg/Rektor. Foto: Facebook/SVT

Inrikes

SD-topp anmäld efter stoppat luciatåg: ”Hot mot mänskliga rättigheter”

Publicerad 12/13/2022
Annons

Vänsterpartiet har anmält Mattias Eriksson Falk (SD) till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Detta efter att SD-politikern satte stopp för en Lucia som ”uppfattar sig som en hen”.Vänsterpartiet anser att beslutet att stoppa luciatåget är diskriminerande och ett hot mot HTBQI-personers mänskliga rättigheter.

Det var på tisdagsmorgonen som beskedet kom att Sverigedemokraterna stoppar luciatåget i regionfullmäktige i Gävleborg. Enligt Lotta Skärberg, rektor på Bollnäs folkhögskola, ska fullmäktiges ordförande Mattias Eriksson Falk (SD) ha hänvisat till att skolans musiklinje inte har uppfyllt kraven på ett traditionellt luciatåg.

– Det var inställt på grund av att vi har en lucia som inte är kvinna, säger Lotta Skärberg till SVT.

LÄS ÄVEN: SD stoppade PK-luciatåg – Lucia ”uppfattar sig som en hen”

Beslutet har fått stor uppmärksamhet under dagen. Nu har Vänsterpartiet anmält Mattias Eriksson Falk till DO. Det rapporterar statsradion.

Under lunchen för regionfullmäktiges ledamöter kuppades ett tyst luciatåg fram. Vänsterpartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna reste sig upp och applåderade det tysta tåget.

”Man känner sig maktlös”

Flera av eleverna har uttalat sig om det inställda luciatåget. Siri Berglund är bekymrad över att ”en enda person” kan ställa in tåget. Detta trots att musiklinjens luciatåg inte uppfyllde kraven som hade ställts.

– Jag ser inte hur en enda persons könsidentitet ska kunna ha så stor inverkan och hur det kan göra ett helt luciafirande otraditionellt, säger Siri Berglund till SVT.


LÄS ÄVEN: Malmö stad välkomnar manlig lucia

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons